Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
19. decembra 2022, 10:15
Čas čítania 1:36
Sponzorovaný obsah

Ako pripraviť chatu, chalupu a záhradu na zimu

ZAUJÍMAVOSTI ZÁHRADA
Uložiť Uložené

Zazimovanie chalúp, chát a záhrad má prebiehať premyslene a dôsledne.

Chatári, chalupári a záhradkári sa obvykle počas zimného obdobia presúvajú do svojich obydlí. No ich letné sídla - chaty, chalupy a záhrady treba správne zazimovať, aby v chladnom počasí neutrpeli ujmu. Najväčšími nepriateľmi týchto objektov je v zime sneh, voda, ľad a mráz.  

Zazimovanie chalúp, chát a záhrad má prebiehať premyslene a dôsledne. Aby ste pri príprave na nič nezabudli, vyplatí sa postupovať systematicky a začať od strechy. Pred zimou sa treba ubezpečiť, že do objektu nezateká. Pokiaľ objavíte miesto, kadiaľ dovnútra preniká voda, o väčšiu opravu strechy by sa mali postarať odborníci.  

chata, chalupa, zima, sneh
Zdroj: Pexels/ Adriaan Greylin

Strecha a komín

Pred zimou je nutné skontrolovať nielen strechu, ale aj komín. Komín by mal prezrieť a vyčistiť certifikovaný kominár. Otvorený komín je nutné na zimu zakryť, aby sa dovnútra nedostali zvieratá a voda. Pokiaľ by voda v komíne zamrzla, mohlo by dôjsť k jeho roztrhnutiu. Zabudnúť netreba ani na vyčistenie rín a odkvapov. Ak by v odkvapoch ostalo suché, nahromadené lístie, zadržalo by sneh, ktorý môže klampiarske prvky poškodiť.

Odporúčané
91-ročný influencer, ktorý nemá smartfón. „Nerobím len papuľou, ale aj rukami,“ vraví legenda záhradkárov Ivan Hričovský 91-ročný influencer, ktorý nemá smartfón. „Nerobím len papuľou, ale aj rukami,“ vraví legenda záhradkárov Ivan Hričovský 13. augusta 2023, 14:30

Pri údržbe chaty a chalupy každému majiteľovi dobrú službu poskytne kvalitné pracovné náradie a pojazdné lešenie. Bezpečné lešenia sú pre chatárov a chalupárov ideálnymi pomocníkmi. Po namáhavej fyzickej práci každému padne vhod chutná domáca klobása alebo pečeňová paštéta s čerstvým pečivom, aby sa po kvalitnom občerstvení mohli záhradkári pustiť aj do zazimovania záhrady.              

Zazimovanie záhrady

Pri zazimovaní záhrady je dôležité dodržiavať určité zásady, aby sa zeleni neublížilo, aby sa rastliny na jar mohli prebudiť zdravé, plné života. Mnoho záhradkárov na jeseň prerezáva stromy. No zastrihávanie konárov pred zimou nie je vždy správne, pretože dreviny v tomto období už ukončujú svoj rast a pripravujú sa na zimný spánok. Keď zaťahujú zásobné látky do koreňov, rez je pre ne stresujúci. Do prerezávania drevín je preto lepšie sa pustiť až na jar a čas venovať radšej prekypreniu pôdy. Z celého pozemku je potrebné odstrániť suché lístie, burinu a hnijúce časti rastlín. Záhony je potrebné zrýľovať, stromy a trávu podporiť kvalitným jesenným hnojivom.

Záverečné práce

Pri zazimovávaní záhrady nepodceňte vhodné pracovné oblečenie a obuv. Skvelým tipom je barefoot obuv, ktorá aj v sychravom a v daždivom počasí zabezpečí nohám teplo a pohodlie. Jednou z dôležitých vecí, na ktorú netreba pred odchodom z chalupy, chaty a záhrady zabudnúť, je vypustenie vody z rúrok a hadíc, aby sa v zime neroztrhli. Skôr, než objekt opustíte, presvedčte sa, či ste vypli prívod vody, plynu a elektriny. Tiež skontrolujte, či sú dobre zabezpečené všetky okná a dvere.    

Domov
Zdieľať
Diskusia