Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martina Havranová
16. decembra 2022, 11:30
Čas čítania 3:19

Kde zarobí smetiar 3 292 € mesačne a lekár len 359 €? Porovnali sme platy na Slovensku so svetom a niektoré nás poriadne zaskočili

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Globálne rozdiely vo výškach priemerných miezd sú enormné. Platy v západných krajinách sú v niektorých prípadoch až desaťnásobne vyššie ako vo zvyšku sveta.

V ktorých krajinách zarobia ľudia najviac a naopak, kde aj profesie ako lekári alebo IT špecialisti zarobia mesačne len pár stoviek? Švajčiarsko stojí dlhodobo na čele rebríčka s najvyššími priemernými mzdami na svete.

Výška ich priemernej mzdy v hrubom sa podľa údajov portálu Platy.sk pohybuje až na úrovni 7 406 eur. Na druhej priečke sa nachádza Lichtenštajnsko s priemernou mzdou na úrovni 6 020 eur. Nasleduje Dánsko s 5 932 eurami a Spojené štáty americké s výškou priemernej mzdy 5 645 eur mesačne. 

Práca.
Práca. Zdroj: HippoPX

Rozdiely vo výške platov na jednotlivých pracovných pozíciách v rôznych krajinách sú obrovské. Ľudia na rovnakej pozícii napríklad vo Švajčiarsku zarobia takmer pätnásťnásobne viac ako v Rusku a takmer desaťnásobok toho, čo v Srbsku. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Na lepšiu ilustráciu sme urobili veľké porovnanie platov naprieč desiatimi krajinami na desiatich rôznych pracovných pozíciách. Portál Paylab.com monitoruje výšky priemerných miezd po celom svete a uvádza rozpätia, v ktorých sa platy na rôznych pozíciách pohybujú. My sme v našich rebríčkoch pracovali s najnižšími priemernými mzdami na vybraných pozíciách.

Recepčná vo Švajčiarsku dostáva takmer 3 000 eur, v Rusku dve stovky

Švajčiarsko je krajinou, kde sa zarába v priemere najviac na celom svete. Vzápätí však treba dodať, že krajiny s najvyššími priemernými mzdami sú často aj krajiny s najvyššími nákladmi na život.

Napríklad v spomínanom Švajčiarsku stojí podľa portálu Numbeo.com prenájom jednoizbového bytu v priemere 1 620 eur mesačne, menu v McDonalde zhruba 16 eur a lístok do kina okolo dvadsať eur. Ide teda o zhruba trojnásobok cien na Slovensku. 

Pri porovnaní napríklad s Ruskom, kde sú citeľne nižšie mzdy a pohybujú sa na úrovni pár stoviek eur, sú omnoho nižšie aj mesačné náklady na život. Za prenájom jednoizbového bytu by si v Rusku v priemere zaplatil mesačne okolo 480 eur, menu v McDonalde (pred odchodom spoločnosti z krajiny) sa predávalo v priemere za 6 eur a lístok do kina stojí zhruba 5 eur.

Kľúčovým faktorom pri určovaní životnej úrovne obyvateľstva je práve pomer výšky nákladov na život a výšky priemerných miezd. Medzi krajiny, ktoré sa pokladajú za tie, kde je pomer najideálnejší, sa považuje napríklad Dánsko, Fínsko, Nórsko alebo Island. Švajčiarsko sa tiež každoročne objavuje v prvej desiatke, a to aj napriek vysokým životným nákladom. 

Práve vysoké rozdiely vo výške priemernej mzdy v jednotlivých krajinách sa stali dôvodom, prečo stále viac ľudí vyhľadáva prácu v zahraničí. Odhaduje sa, že viac ako 100 000 Slovákov pracuje v zahraničí.

Podľa údajov Štatistického úradu SR len do susedného Rakúska chodí za prácou okolo 48 000 Slovákov. Za prácou do zahraničia cestuje aj množstvo Poliakov, z ktorých napríklad pravidelne odchádza pracovať do Nemecka 128 000.

Aké sú platy lekárov v zahraničí? 

Jednou z aktuálnych tém na Slovensku je aj výška platov lekárov. Podľa portálu paylab.com sa priemerné platy slovenských lekárov pohybujú v rozmedzí 1 126 eur až 3 679 eur. Ako je to však v iných krajinách?

V našom porovnaní sa platy lekárov najvýraznejšie približujú k platom lekárov v Mexiku. Pri porovnaní platov zubárov alebo IT špecialistov je však rozdiel v krajinách omnoho väčší a slovenskí špecialisti zarábajú pri niektorých pozíciách viac aj v rádoch niekoľko stoviek eur navyše. 

Najlepšie zarábajúcim odvetvím je vo väčšine krajín IT segment. Preto sme do nášho porovnania vybrali aj pozíciu IT analytika a zisťovali sme, ako je toto odvetvie finančne ohodnotené v zahraničí. Kým na Slovensku sa platy IT analytikov začínajú na hranici 1 599 eur, vo Švajčiarsku sa ponuky začínajú na sume 6 396 eur. Najmenej zarábajú IT odborníci v rámci nášho porovnania v Rusku, kde sa ich platové ohodnotenie pohybuje od 301 eur. 

Na pracovných portáloch sa stále častejšie objavujú aj ponuky práce na pozíciu špecialistu na sociálne siete. Na Slovensku sa ponuky začínajú na hranici 1 079 eur. V Nemecku sa pracovné ponuky na rovnakú pozíciu začínajú na sume zhruba 2 575 eur a najviac zarábajú odborníci na sociálne siete vo Švajčiarsku, kde sa ich platy začínajú nad hranicou 4 000 eur mesačne. 

Učiteľ v Británii zarobí dvojnásobok, v USA trojnásobok

Jedným z problémov slovenského školstva je aj nízke platové ohodnotenie učiteľov. Podľa portálu paylab.com sa platové ohodnotenie učiteľa na základnej škole začína na úrovni 888 eur, hoci ide o povolanie s potrebným vysokoškolským vzdelaním. Plat učiteľa v Británii sa začína od 1 682 eur, v Nemecku na úrovni 2 100 eur a vo Švajčiarsku sa priemerný plat učiteľa na základnej škole začína na hranici 3 550 eur.  

V roku 2023 čaká Európu a USA pravdepodobne ekonomická recesia a najvyšší rast platov sa preto predpokladá v inej časti sveta. Podľa portálu The Economic Times budú v ďalšom roku najrýchlejšie rásť platy v Indii, vo Vietname, v Číne, Brazílii a Saudskej Arábii. Naopak, ich pokles sa predpokladá v Argentíne, kde by sa mohli znížiť až o 26,1 %, na Srí Lanke s poklesom o zhruba 20 % a v Turecku, kde sa miera poklesu odhaduje na 14,4 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia