Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
16. decembra 2022 o 11:30
Čas čítania 3:19

Kde zarobí smetiar 3 292 € mesačne a lekár len 359 €? Porovnali sme platy na Slovensku so svetom a niektoré nás poriadne zaskočili

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Globálne rozdiely vo výškach priemerných miezd sú enormné. Platy v západných krajinách sú v niektorých prípadoch až desaťnásobne vyššie ako vo zvyšku sveta.

V ktorých krajinách zarobia ľudia najviac a naopak, kde aj profesie ako lekári alebo IT špecialisti zarobia mesačne len pár stoviek? Švajčiarsko stojí dlhodobo na čele rebríčka s najvyššími priemernými mzdami na svete.

Výška ich priemernej mzdy v hrubom sa podľa údajov portálu Platy.sk pohybuje až na úrovni 7 406 eur. Na druhej priečke sa nachádza Lichtenštajnsko s priemernou mzdou na úrovni 6 020 eur. Nasleduje Dánsko s 5 932 eurami a Spojené štáty americké s výškou priemernej mzdy 5 645 eur mesačne. 

Práca.
Práca. Zdroj: HippoPX

Rozdiely vo výške platov na jednotlivých pracovných pozíciách v rôznych krajinách sú obrovské. Ľudia na rovnakej pozícii napríklad vo Švajčiarsku zarobia takmer pätnásťnásobne viac ako v Rusku a takmer desaťnásobok toho, čo v Srbsku. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Na lepšiu ilustráciu sme urobili veľké porovnanie platov naprieč desiatimi krajinami na desiatich rôznych pracovných pozíciách. Portál Paylab.com monitoruje výšky priemerných miezd po celom svete a uvádza rozpätia, v ktorých sa platy na rôznych pozíciách pohybujú. My sme v našich rebríčkoch pracovali s najnižšími priemernými mzdami na vybraných pozíciách.

Recepčná vo Švajčiarsku dostáva takmer 3 000 eur, v Rusku dve stovky

Švajčiarsko je krajinou, kde sa zarába v priemere najviac na celom svete. Vzápätí však treba dodať, že krajiny s najvyššími priemernými mzdami sú často aj krajiny s najvyššími nákladmi na život.

Napríklad v spomínanom Švajčiarsku stojí podľa portálu Numbeo.com prenájom jednoizbového bytu v priemere 1 620 eur mesačne, menu v McDonalde zhruba 16 eur a lístok do kina okolo dvadsať eur. Ide teda o zhruba trojnásobok cien na Slovensku. 

Pri porovnaní napríklad s Ruskom, kde sú citeľne nižšie mzdy a pohybujú sa na úrovni pár stoviek eur, sú omnoho nižšie aj mesačné náklady na život. Za prenájom jednoizbového bytu by si v Rusku v priemere zaplatil mesačne okolo 480 eur, menu v McDonalde (pred odchodom spoločnosti z krajiny) sa predávalo v priemere za 6 eur a lístok do kina stojí zhruba 5 eur.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko zarába čašník, smetiar či lekár.
  • Aké veľké rozdiely sú pri platoch v IT sektore.
  • Pri akom povolaní dosahuje Slovensko vyššie priečky.
  • Ktoré sú krajiny s najvyššou životnou úrovňou?
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127034 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia