Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. decembra 2022 o 16:00
Čas čítania 4:55

Matoviča a Hegera zachraňujú Šeliga a spol. Hlasovanie o páde vlády chcú posunúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Strany SaS a Hlas-SD vyzbierali 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolávaní vlády Eduarda Hegera.

• Strany Hlas-SD a SaS iniciujú mimoriadnu schôdzu o odvolaní vlády Eduarda Hegera.

• Schôdza sa začala vo štvrtok o 14.00 h, poslanci budú v NR SR hlasovať v utorok.

• Počty sú zatiaľ veľmi tesné, nie je jasné, ako budú hlasovať niektorí nezaradení poslanci. Slavěna Vorobelová Refresheru povedala, že „predčasné voľby by upokojili atmosféru verejnosti“.

14:25 – Richard Sulík povedal, že odloženie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde je odložením problému. Strana SaS tak reagovala na výzvu demokratickej platformy OĽaNO a nezaradených poslancov.

Liberáli poznamenali, že od platformy očakávali skôr výzvu na odchod Igora Matoviča z funkcie a na rekonštrukciu vlády.


„Je úsmevné žiadať o odloženie hlasovania o dôvere vlády Eduarda Hegera. Opakovane počúvame o červených čiarach Jána Budaja a Juraja Šeligu, avšak v realite ich viackrát popreli,“ uviedol predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Možné utorkové hlasovanie podľa jeho slov ukáže, kto podporuje súčasnú vládu.


Čo sa týka argumentov platformy o priestore na rokovania o predstavách SaS, reagoval Sulík tým, že na rokovanie bol čas od 6. júla. „Avšak doteraz nebol nikto z občianskodemokratickej platformy schopný pomenovať, čo je najväčší problém tejto vlády. Odmietame preto ďalej traumatizovať spoločnosť,“ uzavrel predseda SaS.

13:55 – Občianskodemokratická platforma OĽaNO a ďalší nezaradení poslanci ako Martin Klus, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Ján Mičovský v piatok vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu parlamentu. Argumentujú vytvorením priestoru na rokovanie o tom, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera, o ktorej v pléne hovoril Sulík. Platforma s nezaradenými poslancami deklarovala podporu vláde.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Stojíme tu poslanci z rôznych politických strán, sme schopní dať bokom stranícke príslušnosti, pretože si uvedomujeme, že stojíme na križovatke, Slovensko dnes stojí na križovatke,“ uviedol podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Ak existuje šanca na dohodu a vyhnutie sa pádu vlády, deklaroval pripravenosť poslancov byť mediátorom a pomôcť rokovaniam. „Chceme, aby sa vláda udržala, a podávame pomocnú ruku. Teraz je to na SaS,“ dodal. Neverí, že liberáli sú všetci presvedčení o potrebe pádu Hegerovej vlády.

Róbert Halák za demokratickú platformu OĽaNO vyjadril podporu Hegerovej vláde, deklaroval takýto postoj aj pri hlasovaní o vyslovení nedôvery. Hovorí o priorite pre všetkých demokratov, pretože o budúcnosti vlády môže rozhodnúť každý jeden hlas. Deklaroval i záujem platformy zjednotiť demokratov v parlamente, ktorí zvažujú, ako sa pri hlasovaní zachovajú.

13:14 – V pléne NR SR reční minister obrany Jaroslav Naď. Tvrdí, že ide o paradox, keď poslanci SaS odvolávajú aktuálnu vládu s tými, proti ktorým chceli bojovať. Naď poukazuje na aktuálne zahraničnopolitické smerovanie Slovenska, ktoré je výnimočne prozápadné na všetkých frontoch. „My sme tá správna časť spoločnosti, nie sme fašisti a extrémisti. Nerobili sme vyhadzovačov alebo ochrankárov mafii, ktorí sedia desiatky rokov v base. Sme iní, držme sa, prosím, spoločne,“ vyzval minister Naď.

12:30 – Peter Pellegrini potvrdil, že všetci poslanci Hlasu-SD zahlasujú za odvolanie vlády Eduarda Hegera. „Dúfam, že ľuďom umožníme rozdať nanovo karty v predčasných voľbách,“ povedal. 

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

11:44 – Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš apeloval na poslancov SaS, aby urobili krok späť, nehlasovali s opozíciou za pád vlády a nepomáhali návratu Smeru-SD, ak majú aspoň trochu súdnosti a nechcú vystaviť Slovensko strachu o demokratickú budúcnosť. 


Šipoš priznal, že vláda urobila aj chyby. Hovoril napríklad o viere, že Maroš Žilinka bude dobrý generálny prokurátor. Dodal, že nie vždy bolo všetko ideálne, a pýta sa, či má zmysel to dobré zahodiť pre osobné spory. Tvrdí, že líder OĽaNO Igor Matovič nie je najväčšie zlo.

11:07 – Robert Fico okrem kritizovania vyšetrovaní venoval časť svojho prejavu aj Petrovi Pellegrinimu z Hlasu-SD. „Nepotrebujeme na náš postoj návrh SaS alebo Hlasu. Vieme, že treba využiť každú príležitosť, ktorá je na stole,“ povedal Fico. Šéfovi Smeru-SD sa nepáči, že Pellegriniho poslanci podpísali návrh Sasky, v ktorom sa píše, že Hegerova vláda nevyšetruje kauzy. Pellegrinimu položil otázku, či mu je ľúto, že mu NAKA nevykopla dvere. 

10:39 – Gábor Grendel pripomenul, že Kolíková bola ministerkou spravodlivosti, a pýta sa, koľkokrát predložila na vládu zmenu paragrafu 363.

„Boli ste ministerkou spravodlivosti, mali ste tú kompetenciu. Ten zákon spadal do vášho portfólia,“ poznamenal. Mrzí ho nesplnenie záväzku z vládneho programu na úpravu tohto paragrafu.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Poukázal však na to, že v tomto parlamente a jeho zložení sa na zmenu nenájde väčšina. Pýta sa Kolíkovej, s kým chce v ďalšej vláde tento paragraf upraviť, či s poslancami z Hlasu-SD, ktorí sa s SaS podpísali pod zvolanie mimoriadnej schôdze.

Kolíková
Zdroj: TASR - Martin Baumann

10:05 – Poslankyňa SaS Mária Kolíková tvrdí, že vláda je protikorupčná len do takej miery, do akej to dovolí predseda Sme rodina Boris Kollár. „A to je teda veľmi málo. A, bohužiaľ, tiež do akej miery jej to dovolia nezaradení poslanci z klubu OĽaNO alebo už zaradení v klube Sme rodina,“ vyhlásila Kolíková.

Pripomenula otvorenie schôdze na podnet Smeru-SD, ktorej cieľom malo byť podľa nej útočiť na vyšetrovateľov, prokurátorov a ovplyvniť svedkov.

Odmieta argument, že nie je čas na vyslovenie nedôvery vláde pre jej boj s korupciou a mafiou. Ak ide o veľké korupčné kauzy s dosahom k nominantom bývalých vlád, musia podľa nej demokratické sily vyhrať aj ďalšie voľby. „Neslušný a nezodpovedný spôsob vládnutia súčasnej vlády naháňa opačných voličov k volebným urnám,“ vyhlásila.

9:40 – Keď sa pred poslancov postavil Robert Fico, podpredseda NR SR Peter Pčolinský vopred upozornil všetkých zúčastnených, aby na predsedu Smeru-SD nepokrikovali. Tí jeho výzvu nerešpektovali a ozvali sa, keď si Fico pomýlil Žilinku s Lipšicom a generálneho prokurátora nazval odsúdeným zločincom. 

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

9:15 – V pléne Národnej rady SR je od rána len veľmi málo poslancov, väčšina je buď na ceste, alebo ani neplánuje doraziť, keďže do rozpravy je prihlásených len 12 zákonodarcov a najdôležitejšia časť programu sa odohrala včera. Schôdza sa môže skončiť už v piatok alebo až v pondelok, hlasovanie je naplánované na utorok. 

8:55 – Poslanci Národnej rady SR ukončili včera ukončili rokovací deň o 19.00 h. 

Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov písomne, traja za poslanecký klub. Na rad sa zatiaľ nedostali, diskusii dominovali vyjadrenia ministrov.

Sulík
Zdroj: TASR/Martin Baumann, TASR/Martin Baumann, TASR/Jakub Kotian

8:33 – Richard Sulík povedal, že sa do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevráti. Reagoval tak na vyjadrenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého nechce Sulík predčasné voľby, chce sa len vrátiť naspäť do vlády. Vyjadrenia Fica dementuje.

„Vidíme viaceré možnosti, ktoré sú oveľa lepšie ako dnešná vláda a zároveň zabránia skoršiemu návratu Fica k moci. Jednou z nich je úradnícka vláda, prípadne rekonštruovaná vláda, ktorá získa novú väčšinu. My sa však do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevrátime,“ skonštatoval Sulík.

Opätovne poznamenal, že vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) stratila akýkoľvek zmysel svojej existencie. Poukazuje zároveň na to, že 90 percent občanov je znechutených.

14. júna 2024 o 17:30 Čas čítania 5:08 Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku

8:00 – Keďže za odvolanie plánujú hlasovať všetci poslanci SaS, Hlas a extrémisti z ĽSNS, Republiky aj strany Život, opozícia má veľkú šancu, že sa podarí Hegerovu vládu odvolať.

Za plánuje hlasovať aj poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek a poslanec Sme rodina Martin Borguľa obvinený z korupcie. Momentálne má opozícia takmer istých 75 hlasov, potrebný posledný hlas by mohol dodať nezaradený poslanec strany Spolu Miroslav Kollár. Ten včera avizoval, že jeho strana bude mať snem, na ktorom sa dohodne, ako bude postupovať. 

Zároveň nie je jasné, ako budú hlasovať ďalší nezaradení poslanci ako Martin Čepček alebo Slavěna Vorobelová, ktorá Refresheru povedala, že „predčasné voľby by upokojili atmosféru verejnosti“.

7:55 – Diskusia k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa v parlamente začala 8. decembra popoludní. Sulík v úvode skonštatoval, že ak by sa podarilo vysloviť nedôveru kabinetu, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. V takomto prípade by jej vládnutie SaS v parlamente podporila. Deklaroval, že SaS by nebola jej súčasťou, a odmietol tvrdenia Smeru-SD.

Domov
Zdieľať
Diskusia