Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kulito.
5. decembra 2022, 10:44
Čas čítania 2:33
Sponzorovaný obsah

Na vianočné darčeky nemusíš minúť stovky eur

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE VIANOČNÉ DARČEKY 2022
Uložiť Uložené

Nie je žiadna hanba kúpiť darčeky za čo najlepšiu cenu.

Stres, neistota, prázdne účty. Tieto slová definujú komerčnú verziu Vianoc, ktorú posledné roky žijeme. Každý rok s napätím rozpočítavame úspory medzi členov rodiny, aby mal každý dosť. Sprav to tento rok inak. Prečítaj si pár kreatívnych tipov, ako ušetriť, no nenechať miesto pod stromčekom prázdne.

Vianoce, darčeky
Zdroj: Pexels

Striehni na zľavy už počas roka

Nie je žiadna hanba kúpiť darčeky za čo najlepšiu cenu. Stojí však za to, nechať sa ušliapať v obchode na black friday? To nie. Avšak zľavy sa v predajniach objavujú celoročne a často platia na tovar, ktorý by mohol našich blízkych potešiť. Možno to bude znieť až revolučne, no vianočné darčeky nemusíš kupovať len vtedy, keď už hrajú v rádiu koledy.

Skús jeden rok spraviť experiment, kedy vždy pri zlacnenom tovare porozmýšľaš, či by nepotešil niekoho z tvojich najbližších. V tomto ohľade je na Slovensku asi najlepšia ponuka v obchodoch Lidl, kde bývajú pravidelné akcie na kvalitné produkty počas celého roku. Kúpiť tu tak môžeš napríklad perfektný gril pre otca, mixér pre mamu, alebo paddleboard pre súrodenca a k tomu s 50 % zľavou. Darčeky si postupne odkladaj a v decembri môžeš stres z nakupovania vymeniť za prechádzku vysvieteným mestom s plnou peňaženkou v ruke.

Nastav si rozpočet

Možno ti príde, že takéto ekonomické plánovanie narúša všetku vianočnú atmosféru, no ver, že to stojí za ušetrené starosti. Ty sám najlepšie vieš, koľko si môžeš dovoliť minúť na darčeky a koľko si chceš nechať.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023, 12:00

Je vedecky dokázané, že k masovému nakupovaniu nás motivuje pocit viny. Či už pramení z veľkých darčekov od ostatných po minulé roky, alebo sa bojíme, že budeme považovaní za držgrošov. Tento náš pocit zneužívajú marketingové firmy, pretože vedia, že sme ochotní, kvôli našim blízkym priplatiť. Práve preto musíme s pocitom viny bojovať.

Najlepším riešením, je stanoviť si sumu vopred a neprekročiť ju. Môže to byť 10 € na osobu, alebo 70 € na všetkých - to už závisí od teba. Ak si naplánuješ rozpočet dopredu a dané peniaze si vyberieš v hotovosti, nebude ťa pokúšať za drahšie darčeky priplácať.

Lacnejšie a efektívnejšie

Ak si už unavený z ponožiek, svetrov a iných neoriginálnych darov, vyskúšaj koncept Secret Santa. Je to hra, pri ktorej si každý člen rodiny náhodne vylosuje niekoho iného a len tomu zabezpečí prekvapenie. Touto formou sa nesústredíš na veľa ľudí naraz, no všetku svoju energiu nasmeruješ na potreby jedného. V ideálnom prípade sa stanovuje maximálna cena darčeka, ktorá je prispôsobená finančnej situácií všetkých členov.

Uvidíš, koľko sa ti otvorí možností, no najmä pochybností, ako dobre sa navzájom poznáte. Možno budete musieť pátrať po jeho/jej obľúbenej literatúre alebo vysnívaných teniskách. V konečnom dôsledku sa o sebe veľa dozviete a zabezpečíte si nezabudnuteľné darčeky.

Porozprávaj sa s rodinou

Za pokojné Vianoce všetko! Tak by malo znieť heslo každej rodiny, ktorá si chce sviatky skutočne vychutnať. Prvým krokom, ako pokoj v rodine dosiahnuť, je úprimne sa porozprávať. Z čoho máš pred Vianocami najviac stres? Sú to peniaze? Hľadaj riešenie. Existujú spôsoby, ako sa obdarovať aj bez veľkých nákladov. Stanovte si maximálnu cenovú hranicu alebo si nedávajte jeden rok darčeky vôbec.

Pár tipov na nemateriálne darčeky

  1. Kupóny so svojou službou. Napríklad, 5x vynesenie odpadkov mimo dohodnutej služby.
  2. Obdarujte sa talentom. Napíš báseň, nacvič novú pieseň na gitare alebo poskladaj rubikovú kocku v rekordnom čase. Ak máš talent na strih videa, môžeš vytvoriť krátky film, ktorý zhrnie vaše zážitky od posledných Vianoc. Na Štedrý deň po večeri si môžete svoje diela predviesť a poriadne sa zabaviť.
  3. Napíšte si listy. Poďakujte si za všetko, čo ste si uplynulý rok vážili. Vypichni najkrajšie momenty s danou osobou a napíš aj to, čo ti robí problém povedať do očí. Ak majú byť Vianoce sviatkami rodiny, prečo nevytvoriť takúto intímnu atmosféru, ktorá zblíži všetkých dokopy?

Hodnota darčekov nespočíva v čísle na ich cenovke. Skús tento rok zmeniť zmýšľanie a zadefinuj si obdarovávanie po svojom. Ak na konci budú všetci šťastnejší, svoj účel splnili darčeky perfektne.

Domov
Zdieľať
Diskusia