Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Martinus. 
3. novembra 2022, 16:00
Čas čítania 2:23
Sponzorovaný obsah

Martinus priniesol slovenským čitateľom knihy, ktoré sa už nepredávajú. Nájdeš medzi nimi titul, ktorý ťa zaujme?

Martinus priniesol slovenským čitateľom knihy, ktoré sa už nepredávajú. Nájdeš medzi nimi titul, ktorý ťa zaujme?
Zdroj: Martinus
ZAUJÍMAVOSTI KNIHY
Uložiť Uložené

Poznáš službu Knihovrátok?

Služba Knihovrátok, ktorú na slovenský trh prinieslo kníhkupectvo Martinus, oslavuje prvé výročie. Za rok svojho fungovania odkúpila od zákazníkov vyše tristotisíc čítaných kníh a rozdala v poukážkach viac ako jeden milión eur na nové knihy. Vďaka tejto službe Martinus prináša na trh knihy, ktoré by si bežne už nekúpil. 

Tieto čísla poukazujú na záujem ľudí posunúť ďalej knihy, ktoré už nemajú v pláne znova čítať. Knihovrátok takto pomáha zákazníkom „zarobiť“ si na nové knihy, ktoré vďaka poukážkam získajú oveľa lacnejšie či dokonca bez doplatku.

zisti viac o službe

Ponechať alebo vymeniť?

Tak by mohla znieť „knihovrátkovská“ otázka, ktorá ti môže dodať dávku motivácie, aby si si urobil aký-taký poriadok medzi knihami. To, či vyradené knižky Knihovrátok od teba odkúpi, závisí od niekoľkých kritérií. Medzi tie najhlavnejšie patrí obľúbenosť v čitateľskom svete a ich stav. „Algoritmus čerpá do veľkej miery z našich predchádzajúcich skúseností a dát, ktoré ku knižkám máme, a snaží sa na základe toho odhadnúť, či a koľko daných kníh, ktoré človek ponúka, si bude vedieť nájsť svojich čitateľov. Systém sa aktualizuje po každom výkupe,“ objasňuje Michal Meško, CEO Martinusu.

Svoju upratanú a vytriedenú knižnicu si môžeš vďaka získaným poukážkam obohatiť o nové knihy. Dokonca, na nových prírastkoch ušetríš, alebo ich možno získaš bez doplatku. Až trinásť percent zákazníkov si odnieslo z Knihovrátka v poukážkach viac ako 100 eur. Dáta kníhkupectva tiež ukazujú, že zákazníci si novú službu obľúbili a využívajú ju opakovane. Knižky vykúpené prostredníctvom Knihovrátka Martinus predáva ďalej vo svojom e-shope označené ako čítané. Takmer polovica z nich je pritom v kníhkupectvách vypredaná a ich dotlač sa v najbližšom období neplánuje.

vyskúšaj knihovrátok
Michal Meško, CEO Martinusu.
Michal Meško, CEO Martinusu. Zdroj: Martinus

Ostro sledované tituly

Keďže záujem o vypredané knižky bol veľký, na webe Knihovrátka pribudla funkcia sledovania titulov. Môžeš si tak „uchmatnúť“ vypredané tituly, hneď ako sa znovu objavia na sklade. Funguje to jednoducho. Stačí, ak zanecháš pri vybranom titule svoj e-mail, čím sa prihlásiš na sledovanie. O jeho dostupnosti ťa bude informovať správa od Martinusu. „Služba Knihovrátok dala nášmu kníhkupectvu nový rozmer. Vďaka nej spájame ľudí s vypredanými titulmi, ktoré často roky neúspešne zháňajú. Za posledný rok sme od zákazníkov dostali množstvo ďakovných správ. Niektorí sa opätovne dostali ku knižkám, ktoré čítali v detstve, iní si po rokoch konečne skompletizovali svoje knižné série,“ dodáva Michal Meško.

Zaujímavosti z ročného fungovania Knihovrátka
• Najstaršia vykúpená a predaná kniha  – The Neverending Story (1984)  
• Najrýchlejšie predaná kniha (menej než 24 hod.)  – Prípad Rembrandt a Atramentové srdce (2011)  
• Vypredaná kniha, po ktorej zákazníci najviac túžili  – Čierne Diery (2018)  
• Kniha, ktorú čitatelia najčastejšie ponúkali na výkup  – Päťdesiat odtieňov sivej (2012)
• Najťažšia vykúpená kniha (3 kg)  – Vesmír (2006)

Stiahni si Knihovrátok do telefónu

Nová apka Knihovrátok vyšla už pred niekoľkými týždňami a manipuláciu s čítanými knižkami ti značne uľahčí. Obsahuje skener čiarových kódov, s ktorým si môžeš rýchlo skontrolovať, či Knihovrátok vybranú knižku vykúpi alebo nie. Sledovanie titulov v nej dostalo milú funkciu Strážnej sovy, ktorá zákazníkov upozorní, ak sa v Knihovrátku začne vykupovať kniha, ktorú máš doma.

Po potvrdení výkupu môžeš zabalené knihy priniesť aj do ktoréhokoľvek kníhkupectva Martinus.
Po potvrdení výkupu môžeš zabalené knihy priniesť aj do ktoréhokoľvek kníhkupectva Martinus. Zdroj: Martinus

Celý princíp Knihovrátka je postavený na jednoduchom postupe:

  • Na webe zadáš tituly (alebo naskenuješ čiarový kód v apke), ktoré rád posunieš ďalej, a hneď sa dozvieš, či a za akú sumu ich Martinus práve vykupuje.
  • Po potvrdení výkupu knihy prines do ktoréhokoľvek kníhkupectva Martinus alebo pošli poštou či cez najbližšiu pobočku Packety na náklady kníhkupectva. Výhodou je, že nemusíš čakať, kým sa tvoja kniha predá, aby si získal poukážku. 
  • Po prijatí kníh na sklad ich Martinusáci do pár dní skontrolujú a obratom získaš elektronickú poukážku, ktorú môžeš ihneď uplatniť pri nákupe ďalších knižiek.

Všetky informácie o Knihovrátku nájdeš na webe Martinusu alebo v mobilnej aplikácii Knihovrátok.

Domov
Zdieľať
Diskusia