Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. decembra 2022, 12:29
Čas čítania 0:53

Irán po rozsiahlych protestoch zrušil mravnostnú políciu. Preskúmava aj zákon o nosení hidžábu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyzerá to tak, že rozsiahle protesty, ktoré v Iráne trvajú už viac ako dva mesiace, mali zmysel.

V Iráne rozpustili mravnostnú políciu, ktorá mala dosiaľ na starosti najmä dodržiavanie predpisov týkajúcich sa obliekania žien. Vyplýva to z víkendového oznámenia generálnej prokuratúry.


„Mravnostná polícia bola rozpustená, ale justícia sa bude naďalej zaoberať touto spoločenskou výzvou,“ citoval denník Šark v nedeľu generálneho prokurátora Mohammada Džafara Montazerího. Bližšie detaily o rozhodnutí neboli k dispozícii. Analytici ho však označili za dôležitý čiastočný úspech hnutia žien v Iráne.


Montazerí ešte v sobotu oznámil, že iránske úrady prehodnocujú niekoľko desaťročí platný zákon vychádzajúci z islamského práva, ktorý od žien vyžaduje, aby si hlavu povinne zakrývali moslimskou šatkou hidžáb. Prezident Ebráhím Raísí v televízii povedal, že republikánske a islamské základy Iránu sú zakotvené v ústave, „ale existujú metódy implementovania ústavy, ktoré môžu byť flexibilné“.


Mravnostná polícia vyvolala rozsiahle protesty, ktoré v Iráne trvajú už viac ako dva mesiace. Jej príslušníci v polovici septembra zadržali za porušenie prísnych pravidiel obliekania 22-ročnú Mahsu Amíníovú, ktorá po niekoľkých dňoch vo väzbe zomrela.
Odvtedy ľudia v krajine demonštrujú proti islamskému systému a jeho zákonom a predpisom. Mnohé ženy, najmä vo veľkých mestách, v rastúcej miere povinnosť zakrytia hlavy ignorujú.


Od začiatku protestov zabili podľa ľudskoprávnych skupín približne 470 demonštrantov, úrady priznávajú 200 až 300 mŕtvych. Bezpečnostné sily zadržali tiež tisíce ľudí, niektorých z nich už odsúdili na smrť.


Od pondelka sú v Iráne plánované ďalšie protesty a podľa opozičných predstaviteľov aj štrajky.

Domov
Zdieľať
Diskusia