Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
4. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 2:24

Sulík potrebuje kalendár, nie Excel (Nedeľný komentár)

Kategória:
Komentáre
Uložiť Uložené

SaS prichádza s návrhom na odvolanie vlády Eduarda Hegera. Zvolil si však najhoršie možné načasovanie.

SaS sa s návrhom na odvolanie Hegerovej vlády poponáhľala

Richard Sulík prišiel s veľkolepým nápadom odvolávať vládu Eduarda Hegera desať minút po tom, čo práve jeho klub nejednotnosťou podržal ministra vnútra Romana Mikulca. Je to, ako keby ste išli búrať dom, ale ešte predtým vymaľujete obývačku. SaS okrem iného apelovala aj na prchajúci protikorupčný mandát Hegerovej vlády, paradoxne v deň, keď NAKA obvinila Jaroslava Haščáka v kauze Gorila.

Otázne je, prečo Richard Sulík radšej v tichosti nepočkal, kým sa vláda rozpadne svojpomocne na kombinácii hlasovania o rozpočte a o novele Trestného zákona.

Krátke vysvetlenie: Minister spravodlivosti Viliam Karas v spolupráci s poslancom z kandidátky extrémistickej strany ĽSNS Tomášom Tarabom prichádzajú s návrhom na znižovanie sadzieb za ekonomické trestné činy, znižovanie sadzby za „pranie špinavých peňazí“ a možnosťou ukladať podmienky aj pri treste päť až šesť rokov. Ďalším z návrhov je zavedenie možnosti „vykúpenia“ sa z trestu pre bohatých. Návrhy sa páčia aj Borisovi Kollárovi. 

Viacerí poslanci Za ľudí a z občianskodemokratickej platformy OĽaNO už deklarovali, že Matovičovi odklepnú miliardy na to, čo pracovne voláme „atómovky“, len v prípade, že neprejde znižovanie trestov politikom za ekonomickú trestnú činnosť.

Dokonca prišli aj s funkčným nápadom, že najprv sa bude hlasovať o tarabovskej pomoci bohatým podvodníkom a až potom o rozpočte. 

Prečo teda Richard Sulík nenechá desiatich poslancov a jedného ministra OĽaNO, aby sa pohádali s kollárovcami, ale paradoxne medzi nich hodí dymovnicu, ktorá môže spôsobiť, že po chvíľkovej dezorientácii skončia zase všetci na jednej lodi?

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ak by sa pozrel do kalendára, zistil by, že Hegera a Matoviča tlačí čas oveľa viac ako jeho. Budúcotýždňové parlamentné dianie by mohlo byť definitívnou odpoveďou na otázku, či Kristián Čekovský, Tomáš Šudík alebo Juraj Šeliga sú len tzv. NPC, teda non-player characters (meme názov pre ľudí, ktorí nerozmýšľajú sami za seba alebo sa nerozhodujú sami), alebo s nimi ešte môžeme v budúcnosti počítať. 

Žilinkov súd

Generálna prokuratúra zrušila obvinenia Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi aj Tiborovi Gašparovi. Vraj nemohli svoje právomoci zneužiť ako členovia zločineckého gangu, pretože v ich agende nebolo napríklad získavanie informácií z Finančnej správy SR. Áno, takéto absurdné vysvetlenie predniesol druhý muž generálnej prokuratúry Jozef Kandera, ktorý rozhoduje v mene Žilinkovho úradu s posvätením samotnej GP, pričom Žilinka mu zároveň sekundoval na tlačovke. 

V jednoduchosti, žilinkovcom prekáža, že polícia presne nezadokumentovala dôkazy o tom, aké svoje právomoci presne Fico s Kaliňákom zneužili. Ide o celkom bizarnú situáciu, ale nie je to prvýkrát, čo generálna prokuratúra nahradila súd. 

Najbizarnejšie je, že žilinkovci s paragrafom 363 zasiahli v hodine dvanástej, keďže obžaloba by v prípade padla do niekoľkých dní. 

To, že bude Maroš Žilinka zneužívať paragraf 363 na účelové zastavovanie stíhaní, už nikoho neprekvapí. Zrejme to budeme musieť trpieť ešte štyri a pol roka a potom si skúsi vypýtať mandát aj na udeľovanie prezidentských amnestií. Maslo však má aj v tomto prípade na hlave Igor Matovič, ktorého protikorupčný mandát narazil o stenu v momente, keď si podal prvýkrát ruku s Borisom Kollárom.

Netešme sa z Gorily

To, že Jaroslava Haščáka a spol. obvinili v kauze Gorila, ešte veľa neznamená. Pozorovateľom zostáva len dúfať, že vyšetrovatelia pristupovali k prípadu s plnou vážnosťou a vedia, že uniesť dôkazné bremeno bude v tejto situácii veľmi ťažké. Ústavný súd už dávnejšie povedal, že nahrávka nebola zákonne získaný dôkaz, môže tak slúžiť len ako akási predloha. Verejnosť sa až plynutím času dozvie, čo polícia na finančníka a oligarchu má.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Netešme sa preto predčasne a počkajme si na viac informácií. Neberme vážne ani slová Jaroslava Haščáka, ktorý sa vraj teší, že sa bude môcť v kauze nadobro očistiť. Vzhľadom na charakter obvinení sa zrejme polícii podarilo zdokumentovať aspoň časť toku finančných prostriedkov z privatizácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia