Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Ivan Koribanič
3. decembra 2022, 10:03
Čas čítania 1:14

USA predstavili futuristický „neviditeľný“ bombardér B-21 Raider. Rusko zaostáva, v letectve dokáže konkurovať už iba Čína

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prvýkrát by mal vzlietnuť už o rok.

Americké letectvo predstavilo svoj najnovší „neviditeľný“ bombardér. Ten bude mať názov B-21 Raider, píše CNN. Futuristicky vyzerajúci stroj vyrobila firma Northrop Grumman. Vývoj trval iba 7 rokov. Podľa Američanov je v súčasnosti vo finálnej montáži už niekoľko kusov, ktoré budú schopné vzlietnuť o rok.

B-21 je 6. generáciou vo svojej triede. Medzi 5. a 6. generáciou je pritom rozdiel 30 rokov. Tento typ bombardéra je charakteristický tým, že dokáže vniknúť nad nepriateľovo územie bez toho, aby ho spozorovala protivzdušná obrana či radary. Nové bombardéry môžu niesť jadrové i konvenčné zbrane a dajú sa použiť aj bez ľudskej posádky. Vo výrobe je v súčasnosti šesť týchto lietadiel. Vzdušné sily USA ich plánujú skonštruovať 100.

B-21 Raider
Zdroj: Twitter.com/Northrop Grumman

Podľa USA je, čo sa týka bombardéra B-21 Raider, schopná „držať krok“ už iba Čína. Tá údajne dokáže vyvinúť stroj s podobnými vlastnosťami. Rusko je vraj v oblasti vývoja letectva výrazne pozadu.

Jeden z najslávnejších momentov tohto typu stroja pochádza z akcie Doolittle. Jej autorom je plukovník James „Jimmy“ Doolittle. V roku 1942 totiž 80 letcov vzlietlo, aby bombardovali japonské sklady a vojenské objekty. Šlo o reakciu na útok na Pearl Harbor. Názov súčasného stroja Raider odkazuje na bojového ducha amerických letcov práve z čias Pearl Harbor. Tento názov uspel v konkurencii ďalších 2-tisíc návrhov.


Počas letu do Japonska musel bombardér prekonať 650 míľ. Piloti pre veľkú vzdialenosť počítali s tým, že pre nedostatok paliva nebudú schopní vrátiť sa na lietadlovú loď. Preto sa po útoku posádka buď evakuovala v mori, alebo pristála v Číne a za pomoci miestnych sa dostali do bezpečia. Japonci údajne neskôr za pomoc Američanom popravili až 250-tisíc Číňanov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Bombardér B-21 bol skonštruovaný tak, aby ho bolo možné rýchlo aktualizovať, „keď si to budú budúce hrozby vyžadovať“. Týmto spôsobom dokáže armáda predísť často zdĺhavej byrokracii. Tieto aktualizácie sa majú týkať prevažne softvéru.

Domov
Zdieľať
Diskusia