Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2022, 10:30
Čas čítania 3:13
Tímea Krauszová

Máš nepoddajné kučery alebo vlnité vlasy? Najúčinnejšie šampóny a kondicionéry dostupné u nás ti podľa expertky zmenia život

MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU ÚČES VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Všetky produkty v článku sú vhodné na vlnité, kučeravé aj afro vlasy. Potreby vlasov sú však individuálne, na mieru šitú starostlivosť ti poradia v tvojom kaderníckom salóne.

Zabudni na rozstrapatené hniezdo či mdlé vlasy bez objemu. Zozbierali sme najlepšie produkty dostupné na slovenskom trhu na vlnité a kučeravé vlasy.

Získaš vďaka nim zdravú pokožku hlavy, lesklé a pekne tvarované vlny, a ak dodržíš aj tipy na doplnkovú starostlivosť, môžeš sa s rozstrapateným hniezdom nadobro rozlúčiť. Vlny ti vydržia niekoľko dní a budú aj príjemné na dotyk. 

O tom, ako sa o vlnité alebo kučeravé vlasy starať, sme hovorili s kaderníčkou, ktorá sa špecializuje na tento typ vlasov a na Instagrame je známa ako Agi z Kanady

Biznis s krásou rozoberáme kriticky, nezaujato, oslovujeme pri tom odborníkov a chceme vyvracať najväčšie mýty a prinášať overené informácie. Ak ťa takýto obsah baví, sleduj túto sekciu článkov a žiaden ti neujde. Viac takého obsahu robíme vďaka našim predplatiteľom, pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty. 


Šampóny na vlny a kučery

Existuje veľa spôsobov, ako si vlasy vyčistiť, záleží len na tom, ktorú „kučeravú metódu“ chceš dodržiavať. Najznámejšie sú CGM (curly girl method) a LOC (liquid-oil-cream method, teda vrstvenie troch druhov produktov cez seba). 

„Vlnitý“ slovník:
pre-wash: Ide o techniku, pri ktorej sa pred umývaním vlasov použijú výživné oleje na pokožke hlavy. Podľa kaderníčky Agi je to strata času, umytie nečistôt pôjde cez vrstvu oleja ťažšie a k pokožke sa nedostanú vyživujúce látky z tvojich ďalších produktov.
co-wash: Názov je zo spojenia slov conditioner (kondicionér) a wash (umývanie). Preferuje sa v metóde CGM, ktorá striktne zakazuje šampóny na báze sulfátov. Co-wash je jemnejší čistič vlasov, ktorý však podľa Agi necháva vlasy mastnejšie a ťažšie. Vraví, že je lepšie mať jemný šampón s čistiacimi látkami, ktoré vlasom a koži neublížia, a hĺbkovo čistiaci, pokojne sulfátový šampón.
hĺbkovo čistiaci šampón: Šampón zvyčajne na báze sulfátov a iných surfaktantov, ktorý ťa zbaví nahromadených vlasových produktov a iných nečistôt.

V galérii nižšie nájdeš tip na jeden hĺbkovo čistiaci šampón.

Vlasy si môžeš rozčesať pred umytím alebo počas neho, je to na tebe. Ak si však vlasy rozčesávaš ešte mokré, nerob to „naprázdno“. Využi kondicionér či masku a vďaka ich kĺzavosti si ich nepoškodíš. Využiť môžeš kefu so štetinami alebo hrebeň so širokými zubami.

Odporúčané
KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? KVÍZ: Dokážeš uhádnuť desaťročie, v ktorom sa nosili tieto účesy? 26. marca 2024, 16:00

Dôležité je vysušiť si vlasy úplne dosucha, iba tak zabezpečíš zdravú pokožku. Pre pekne tvarované vlny využi difúzor, ktorý ich príliš nerozfúka. Ako šampón si môžeš vybrať hociktorý z galérie nižšie.

Curly Secret je značka zameraná len na vlnité a kučeravé vlasy, pomáha ľuďom rôznej rasy a etnicity dosiahnuť najzdravšie a najkrajšie možné vlasy. Tento šampón je vhodný aj pre začiatočníkov, je výživný, dobre penivý, nevysušuje. Cena: 18,95 €Hydratačný antioxidačný šampón s antistatickým efektom vyvinutý na kučeravé vlasy. Oway je profesionálna značka, používa sa aj v kaderníckych salónoch. Cena: 30 €Stará slovenská klasika sa osvedčí aj na vlnách a kučerách. Dixi žihľavový šampón použi na hĺbkové čistenie raz za 4 – 6 týždňov, jedno balenie ti tak vydrží rok. Tento šampón použi vtedy, keď potrebuješ prečistiť pokožku a zbaviť ju usadených produktov a iných nečistôt. Cena: 2,29 €Masážna kefa do sprchy Pongee „ježko“. Je vyrobená z mäkkého silikónu, stimuluje pokožku, zbavuje ju nečistôt, kožného mazu či usadených produktov. Je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú seboreu, atopický ekzém či lupiny. Premasíruj si ňou pokožku hlavy pri každom umývaní. Cena: okolo 15 €
Zobraziť galériu
(4)

Kondicionéry, masky a nezmývateľné kondicionéry

Hoci kondicionéry sú pre vlasy nevyhnutnosťou – najmä ak chceš zdravé a pekne vytvarované vlny –, neprepadni všetkému, čo ti chcú v drogériách predať. Jeden z najväčších marketingových nezmyslov sú nezmývateľné kondicionéry, povedala nám kaderníčka, ktorá sa o vlny stará aj známym Slovenkám.

„V angličtine tzv. leave-in conditioner je presne o tom, čo hovorí jeho názov. Necháme ho vo vlasoch. Je to zriedená verzia kondicionéru, za ktorý v obchode zaplatíte 20 eur a doma si ho pritom dokážete vyrobiť za euro. Stačí v čistej fľaši zmiešať 2 až 3 pumpičky kondicionéru s vodou a nastriekať na vlasy.“ Využi na to kondicionér, ktorý už doma máš.

Tipy na produkty nájdeš v galérii nižšie.

Kondicionér na kučeravé vlasy s extraktom z bioľanových semienok a biohrozna z drogérie DM nerozbije peňaženku a o vlasy sa dobre postará. Zvýrazňuje prirodzené vlny, pomáha definovať kučery a bráni krepovateniu vlasov. Cena: 3,15 €Kondicionér na vlasy vhodný na rozčesávanie. Chráni a vyživuje. Spolu so šampónom ti pri umývaní vlasov dvakrát týždenne vydrží aspoň tri mesiace. Cena: 17,95 €Uhladzujúci ochranný kondicionér na suché a nepoddajné vlasy salónnej kozmetiky Oway. Pomôže predchádzať strapateniu. Pôsobí aj ako ochrana pred stylingom teplom (napríklad fúkanie vlasov). Cena: 34,50 €Výživná maska na vlasy, ktorú môžeš použiť aj ako stylingový krém. Cena: 19,95 €
Zobraziť galériu
(5)

Stylingové produkty

Vyberaj si podľa typu vlasov a podľa toho, či chceš dosiahnuť väčší objem alebo väčšiu definíciu jednotlivých kučier alebo vĺn. Ak máš jemné vlasy, viac vyťažíš z pien (tužidiel) alebo z ľahkých gélových produktov s takmer až vodičkovou konzistenciou. Tie sú podľa Agi dostatočne ľahké a zabezpečia definíciu aj jemným vlasom.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Hrubšie hustejšie vlasy zvládnu aj ťažšie produkty, rôzne vysokofixujúce gély či krémy. Po zaschnutí gélových produktov na vlasoch zostáva tvrdý obal, ktorý dokážeš „rozlomiť“ jednoducho stláčaním vĺn smerom ku korienkom (môžeš to robiť dlaňami alebo ideálne saténovou šatkou, ktorá nerozbije definíciu). Čím mäkšie vlasy, tým jemnejšia definícia (ale čím viac ich „rozcucháš“, tým budú objemnejšie).

Rozklikni galériu s našimi tipmi a so stylermi vhodnými na všetky druhy kučier a vĺn.

Toto sú vlnité vlasy po správnom strihu a stylingu (len pomocou produktov, nie s natáčaním). Ak správne „identifikuješ“ svoj typ vlasov, pomôže ti to pri výbere produktov (jemné vlnité vlasy potrebujú ľahšie produkty a husté kučeravé vlasy často znesú aj ťažšiu konzistenciu gélov).Toto sú kučeravé vlasy po správnom strihu a  stylingu (len pomocou produktov, nie s natáčaním).Takto vyzerajú tzv. afro kučery po správnom strihu a stylingu (len pomocou produktov, nie s natáčaním).Curly Potion od Oway neublíži začiatočníkom ani pokročilým. Ľahký fixačný gél textúrou pripomína skôr sérum. Fixuje a udržiava tvar vlny, ale vlasy nezaťažuje. Cena: 43,50 €
Zobraziť galériu
(12)

Ako zabezpečiť, aby ti vlny vydržali viac ako jeden deň

Vyzerajú tvoje vlny najlepšie v prvý deň po umytí a potom je to čoraz horšie? Napokon skončia v „nerozmotateľnom“ drdole až do konca týždňa, keď máš znovu dostatok času ich umyť? Obdobie medzi umytiami sa dá predĺžiť dobrou starostlivosťou v noci, a to vďaka africkej a afroamerickej komunite žien, ktoré sa o svoje tipy podelili aj s „kučierkami“ iných rás a etnicít, vraví kaderníčka Agi. Z týchto komunít čerpá pravidelne a je pre ňu dôležité, aby si neprisvojovala zásluhy za tieto „vynálezy“.

Na noc využi hodvábne šatky a čiapky, ktoré budú vlasy chrániť pred zbytočným trením. Ak sa chceš udrieť po vrecku, vybrať si môžeš aj hodvábne obliečky. Účes „ananás“ na noc takisto dokáže ochrániť vlasy pred trením a ráno po rozpustení budú vyzerať tak ako po umytí, použiť na to môžeš aj obyčajný nákrčník.

Vyhýbaj sa pevným gumičkám. Radšej si vlasy viaž do saténových šatiek, vyberaj mäkké hodvábne gumičky a mašle alebo si drdol vytvor so štipcami. Takto vlasy zvládnu aj workout či spoločenskú udalosť a na druhý deň sú vlny stále vlnité.

Rozklikni si galériu a zisti viac informácií.

Gumičky zo 100 % morušového, prírodne farbeného hodvábu. Ide o slovenský produkt a mäkké gumičky ti nezničia tvar vlny ani vlasy nezlámu. Začni cvičiť s nimi miesto tenkých tvrdých gumičiek a rýchlo uvidíš rozdiel v „životnosti“ účesu. Cena: 22 €Satin Hair Bonnetabs je obojstranná saténová čiapka na kučeravé vlasy s gumičkou. Ideálna na spánok, cez noc neprídeš ani o tvar, ani o objem. Cena: okolo 10 €
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia