Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
24. novembra 2022, 20:02
Čas čítania 0:46

Maďarsko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO. Presvedčili ho vraj v Košiciach predstavitelia V4

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa Orbána Maďarsko poskytne potrebnú pomoc na ich pričlenenie sa k Severoatlantickej aliancii.

Maďarsko podporí vstup Fínska a Švédska do NATO. Maďarský premiér Viktor Orbán to uviedol po štvrtkovom samite Vyšehradskej štvorky, ktorý sa uskutočnil v Košiciach. 

„Vláda sa už rozhodla, informovali sme o tom už aj Švédsko a Fínsko. Neprišli ani o jednu sekundu členstva v NATO. Maďarsko určite poskytne potrebnú pomoc na ich pričlenenie sa k NATO,“ uviedol Orbán. 

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki ešte pred samitom avizoval, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby vstup uvedených dvoch krajín do Severoatlantickej aliancie urýchlene ratifikovalo.

„Dostali sme prísľub, že by k tomu malo dôjsť na prvom zasadnutí parlamentu počas nadchádzajúceho roka, k ratifikácii tak dôjde zhruba o mesiac a niečo,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii.

Turecko a Maďarsko zatiaľ otáľali

To, že všetky krajiny V4 podporujú vstup Fínska a Švédska do NATO, potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger i český premiér Petr Fiala. Obe krajiny už skôr počas roka uzavreli proces ratifikácie.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Doteraz schválilo vstup Švédska a Fínska 28 z 30 štátov Aliancie. Dve krajiny, ktoré pripojenie severských krajín úspešné blokujú, sú Maďarsko a Turecko. Turecko vidí za problematický najmä vstup Švédska pre ich údajnú podporu organizácii, ktoré Turci považujú za teroristické.

Domov
Zdieľať
Diskusia