Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
14. decembra 2022 o 17:00
Čas čítania 4:31

Budeme striekať kyselinu do atmosféry? Kontroverzné geoinžinierstvo chce klimatickú krízu vyriešiť plánmi ako zo sci-fi filmu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Niektoré vedecké riešenia pôsobia ako vytrhnuté zo stránok sci-fi literatúry.

Pred siedmimi rokmi sa v Paríži hlavy väčšiny štátov sveta dohodli, že teplota na Zemi by sa mala zvýšiť o maximálne 1,5 – 2 stupne Celzia. Ide o symbolickú hranicu, ktorá by mala zaručiť, že nedôjde k „nebezpečnému antropogénnemu zasahovaniu do klimatického systému“.

Ak by sa oteplenie na tejto úrovni nepodarilo udržať, ľudstvo aj príroda budú mať vážny problém. „Naše oceány sa budú naďalej otepľovať a okysľovať, morský ľad a ľadovce sa budú naďalej topiť, hladina morí bude naďalej stúpať a naše počasie bude extrémnejšie,“ hovorí šéf svetových meteorológov z WMO Petteri Taalas.

Klimatické dáta však nasvedčujú tomu, že nárast priemernej teploty na dohodnutej a želanej hranici neudržíme. Svetoví lídri sa tak bez irónie tvária, že intenzívne navrhujú riešenia. Počúvame najmä o masívnom prechode na obnoviteľné zdroje energie či dotáciách na zelený rozvoj chudobných krajín. 

Už menej otvorene sa hovorí o inom arzenáli zbraní v boji voči klimatickej kríze: geoinžinierstve. Tento termín označuje rozsiahlu manipuláciu inžinierskymi procesmi, ktorých cieľom je kontrola zemskej klímy a jej pozitívne ovplyvnenie. 

Climeworks
Climeworks patrí k priekopníkom zachytávania CO2 z atmosféry. Zdroj: Twitter/Climeworks

Sci-fi alebo riešenia na kľúč?

Základy geoinžinierstva boli položené v polovici 20. storočia a vychádzali z technológií vyvinutých počas druhej svetovej vojny. Vedci sa vtedy zaoberali možnosťou zmeniť poveternostné podmienky.

24. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 1:41 Elfovia žijú medzi nami. Ako zistiť, či ste jeden z nich? Elfovia žijú medzi nami. Ako zistiť, či ste jeden z nich?

Asi najznámejšou teóriou sa stalo „siatie“ zrážok: proces, ktorý sa pokúša umelo vyprovokovať dážď, aby sa viac darilo poľnohospodárskym plodinám. Robí sa to rozptýlením častíc jodidu strieborného alebo oxidu uhličitého. Kým siatie zrážok funguje len v regionálnom meradle, súčasné návrhy geoinžinierstva sa už sústredia na to globálne.

Bývalá hlava Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a dnes šéf globálneho think-tanku Climate Overshoot Commission Pascal Lamy má vo veci jasno. Svet má dnes v podstate už len tri možnosti: Veľmi rýchlo sa prispôsobíme alebo budeme efektívne odstraňovať z atmosféry CO2, a/alebo blokovať slnečné žiarenie. 

V blokovaní slnečného žiarenia vedcov inšpirujú sopky

Prvý z hlavných spôsobov udržania stabilnej teploty geoinžinierstvom je intuitívny: zablokovať slnečné žiarenie. Teoreticky môžeme na orbit zemegule nainštalovať milióny malých zrkadiel alebo tienidiel.

Zvýšiť odraz prichádzajúceho slnečného žiarenia je rovnako možné aj priamo na povrchu zeme. Dá sa to spraviť pomocou rozptyľovania práškového skla či sklenených guľôčok na oceánske ľadovce. V tejto súvislosti sa spomína aj tzv. bielenie oblakov.

Najväčší progres je zatiaľ pri výskume vstrekovania aerosólov kyseliny sírovej alebo oxidu siričitého do stratosféry. Tieto látky majú blokovať slnečné lúče a odrážať ich späť do vesmíru.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká prestížna univerzita vypúšťa do vesmíru balóny s cieľom blokovania slnečného žiarenia.
  • Aké riziká predstavuje geoinžinierstvo.
  • Aký priemysel už dnes zachytáva CO2 z ovzdušia.
  • Čo je to princíp predbežnej opatrnosti.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125662 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia