Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Grandiosoft.
23. novembra 2022, 15:49
Čas čítania 1:19
Sponzorovaný obsah

Ako pripraviť domácnosť na vianočné sviatky

ZAUJÍMAVOSTI VIANOCE
Uložiť Uložené

Väčšina z nás chce Vianoce privítať v čistote, v pokoji, v radosti a v hojnosti, preto ani upratovanie a výzdobu svojich obydlí nenecháva na poslednú chvíľu. Každý predsa chce mať Vianoce šťastné a veselé.

Väčšina Slovákov pred sviatkami upratuje a zdobí svoje príbytky vianočnými dekoráciami už na začiatku decembra. Tiež nakupuje darčeky a zostavuje vianočné menu na celé sviatky, aby predišla predvianočnému zhonu. Je len na nás, aký si zvolíme rozsah a štýl vianočnej výzdoby svojho domova. Niekto uprednostňuje minimalizmus, iný bohato zdobený interiér. Pravdou je, že príjemnú vianočnú atmosféru je možné vytvoriť rôznymi spôsobmi.

Výzdoba okien a dverí

Vianočnú výzdobu je možné začať dekorovaním okien a vstupných dverí dekoráciami z čečiny, imela a prútia v kombinácii so sklenenými, drevenými alebo plechovými guľôčkami, hviezdičkami a srdiečkami. Oknám pristanú priesvitné fólie s vianočnou tematikou, blikajúce reťaze s lampášikmi a parapet možno obohatiť aj vázou so živými kvetmi. Na záclonách skvelo vyniknú lesklé vianočné reťaze, menšie vianočné gule a iné tradičné drobnôstky. Chýbať by nemali ani vianočné dekorácie vo forme anjelikov a iných figúrok. Traduje sa, že vianočný anjelik na okne prináša šťastie.

vianoce
Zdroj: Dremstime

Slávnostne prestretý stôl Na jedálenskom stole cez sviatky vyniknú vianočné svietniky zo striebra. Strieborné dekorácie a ozdoby ladené do biela interiér rozžiaria svojou čírosťou, pripomínajúcou prvý sneh. IN sú aj dekorácie zelenej, modrej a červenej farby. Medzi typické vianočné dekorácie jedální a kuchýň patria adventné vence, kvetinové aranžmány, misy s ovocím, medovníkmi a vianočným pečivom. K slávnostnému stolovaniu bezpochyby patrí pekne prestretý stôl. Ten vykúzlite vďaka bielemu obrusu a malým farebným obrúskom s vianočnou potlačou. Stočené obrúsky stačí previazať stužkami a na stôl poukladať papierové vianočné hviezdy.

Dekorovanie obývačky

Hlavnú úlohu vianočne vyzdobenej obývačky tradične zastáva vianočný stromček – umelé alebo živé jedličky, borovice a smreky v stojanoch alebo v črepníkoch. No očarujúcou výzdobou obývacích izieb je aj iná zeleň - napríklad červené vianočné ruže, ktorých názov bol odvodený od jasnočerveného zafarbenia ich listov. Vianočná ruža alebo vianočná hviezda sa používa na výzdobu obývačiek nielen v ozdobných kvetináčoch, ale aj v živých kyticiach a v rôznych aranžmánoch. Táto rastlina sa v období sviatkov hojne používa aj do ikebán a na ozdobenie darčekových košov. Patrí medzi veľmi obľúbené živé dekorácie, ktoré dokážu vytvoriť tú pravú sviatočnú náladu.

Domov
Zdieľať
Diskusia