Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adrián Lukáč
20. novembra 2022, 15:45
Čas čítania 4:50

Max Verstappen korunoval majstrovskú sezónu 15. víťazstvom. Abú Zabí ponúklo napínavú strategickú bitku o celkové druhé miesto

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Max Verstappen korunoval majstrovskú sezónu 15. víťazstvom. Abú Zabí ponúklo napínavú strategickú bitku o celkové druhé miesto
Zdroj: Twitter/Oracle Red Bull Racing
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Abú Zabí ponúklo veľkolepý strategický súboj o celkové druhé miesto v sezóne 2022.

Sezóna 2022 je za nami a pokojne ju môžeme označiť za sezónu Maxa Verstappena. Svoju dominanciu potvrdil aj v poslednej Veľkej cene Abú Zabí, v ktorej konkurencii nedal žiadnu šancu. Oči divákov sa však upínali hlavne na súboj o celkové druhé miesto medzi Sergiom Pérezom (Red Bull) a Charlesom Leclercom (Ferrari) a viacero minisúbojov o konečné poradie v pohári konštruktérov.

Verstappen s 15. víťazstvom v rekordnej sezóne

Sobotnú kvalifikáciu vyhral úradujúci majster sveta Verstappen o dve desatiny pred tímovým kolegom Pérezom, za ktorým si druhý rad zaistili Ferrari v poradí Leclerc – Sainz a tretí rad Mercedesy v poradí Hamilton – Russell.

Nedeľa bola v podaní Holanďana rovnako dominantná. Po dobrom štarte začal navyšovať svoj náskok pred tímovým kolegom a postupne sa odpútaval od zvyšku štartového poľa. Nič na tom nezmenila ani zastávka v boxoch. A keďže Red Bull v prípade Verstappena stavil na jednozastávkovú stratégiu, nič mu už nemohlo zabrániť v ceste za rekordným 15. víťazstvom v sezóne.

Celkovo má na konte už 35 prvenstiev a v historickej tabuľke mu patrí 6. miesto, pričom na piateho Ayrtona Sennu stráca už len 7 víťazných víkendov. Pri týchto číslach je až neuveriteľné, že Verstappen má stále len 25 rokov.

Strategická bitka o druhé miesto pre Leclerca

Bitka o druhé miesto sa lepšie začala pre Péreza, ktorý sa v úvode pretekov držal na druhom mieste a postupne sa odpútaval od monopostov Ferrari za ním. Po desiatom kole sa však rýchlostná výhoda preniesla na stranu Ferrari a Leclerc začal Péreza doťahovať, čím ho donútil k skoršej zastávke v boxoch. Monačan absolvoval prvú zastávku v boxoch o 6 kôl neskôr, čím získal miernu pneumatikovú výhodu.

25. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:18 Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez

V 33. kole dostal Leclerc od svojho tímu informáciu, že keď nepôjde Pérez do boxov, má prísť po nové pneumatiky on. Mexičan však do boxov zahol, a tak Leclerc pokračoval vo svojej jazde. Ferrari svojho pilota nepovolalo do boxov ani v nasledujúcich kolách, a tak bolo jasné, že to vyskúša až do cieľa len s jednou zastávkou. Priama bitka na trati sa tak zmenila na súboj dvoch stratégií. Pérez po výjazde z boxov na čerstvých pneumatikách ukrajoval z náskoku Leclerca sekundu za sekundou a schyľovalo sa k súboju v záverečných kolách.
 

Do tohto súboja mierne zasiahli aj o kolo pomalší piloti, ktorí dve kolá pred koncom pozdržali Péreza. Ten sa k útoku na Leclerca už nedostal a napokon pilot Ferrari po maratóne na tvrdých pneumatikách dokázal uhájiť druhé miesto v pretekoch, čím si zaistil aj celkové druhé miesto v pohári jazdcov. Tretí Pérez prišiel do cieľa o vyše sekundu za Monačanom, a tak sa Red Bullu ani pri piatom konštruktérskom titule nepodarilo obsadiť prvú a druhú priečku v pohári jazdcov. Na štvrtom mieste prišiel do cieľa Carlos Sainz na druhom Ferrari, ktorému bolo jasné, že prioritou tento víkend je celkové druhé miesto tímového kolegu.

Mercedesy stratili tempo, Hamiltona zradil monopost

Mercedesy prichádzali do Abú Zábí po dvoch vynikajúcich víkendoch, v ktorých dokázali pomerne jasne poraziť obe Ferrari a v Brazílii po kontakte Verstappena s Hamiltonom dokonca získali double. Strieborné šípy trápila celú sezónu kvalifikácia, no v pretekovom tempe neraz prevyšovali monoposty Ferrari, a tak aj napriek piatemu a šiestemu miestu v sobotnej kvalifikácii bolo ťažké predpovedať, ktorý z týchto tímov bude mať v nedeľu navrch.

20. marca 2024, 11:00 Čas čítania 2:39 Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate

V úvodných kolách sa zdalo, že to budú práve Mercedesy. Hamilton sa po štarte dostal cez Sainza, ktorý sa pokúsil na štvrté miesto vrátiť v šikane na konci prvej DRS rovinky na štýl Maxa Verstappena z minulého roka, pričom pilota Mercedesu vytlačil z trate, a tak si to Hamilton, rovnako ako minulý rok, skrátil krížom cez nasledujúcu zákrutu a svoju pozíciu si udržal. Neskôr však prišiel pokyn, aby pozíciu Španielovi vrátil.

Pár kôl po tomto súboji sa Hamilton začal trápiť a tímu hlásil, že stráca výkon, čo využil Russell a dostal sa pred neho. Netrvalo však dlho a dobré tempo stratil aj Russell, ktorý na Ferrari nestíhal. Celý zvyšok preteku jazdili strieborné šípy takzvane v území nikoho. Za Red Bullom a Ferrari a pred zvyškom sveta. Mercedesom nepomohlo ani rozdelenie stratégie. Napokon tri kolá pred cieľom Hamiltona zradil monopost a bol nútený odstúpiť z pretekov. Jeho tímový kolega Russell skončil na piatom mieste so stratou 35 sekúnd na víťazného Verstappena.

Zázrak v McLarene sa nekonal, Alpine skončil štvrtý

Celosezónny súboj o štvrtú priečku v pohári konštruktérov medzi McLarenom a Alpinom sa výrazne zlomil až minulý víkend v Brazílii, kde oba monoposty McLaren vypadli. Naopak, francúzska stajňa si v nedeľu v Brazílii pripísala až 14 bodov, ale nič nebolo definitívne rozhodnuté.

6. júna 2023, 10:30 Čas čítania 1:38 KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby

A hoci dnes Alpinu nepomohlo ďalšie vypadnutie Fernanda Alonsa z technických dôvodov, francúzsky tím to až tak mrzieť nemusí. Lando Norris skončil šiesty, Esteban Ocon siedmy a Daniel Ricciardo deviaty, čo znamená, že Alpine získal štvrté miesto v pohári konštruktérov presne o 14 bodov pred piatym McLarenom.

Vettel sa lúči s formulou 1 symbolickým bodom, no Alfa je aj tak šiesta

Poslednú Veľkú cenu v kariére dnes odjazdil štvornásobný šampión Sebastian Vettel na monoposte Aston Martin. Keby sa dnes nelúčil s formulou 1, určite by na tieto preteky chcel čím skôr zabudnúť. Nemecký pilot mal prvý stint Veľkej ceny Abú Zabí výborne rozbehnutý, keď bojoval o ôsme miesto s Estebanom Oconom. Nevydarená jednozastávková stratégia tímu ho však stála množstvo času a prepad na predposledné miesto, z ktorého sa v druhom stinte dokázal prebojovať až na konečnú desiatu priečku, ktorou získal svoj posledný bod v kariére.

Jeho tímový kolega Lance Stroll skončil ôsmy, čím pre tím vybojoval ďalšie štyri body. Astonu Martin to však v súboji o celkové šieste miesto v pohári konštruktérov nepomohlo. Hoci piloti Alfy Romeo Valtteri Bottas a Kuan-Jü Čou dnes nebodovali, švajčiarska stajňa získala v sezóne rovnaký počet bodov ako Aston Martin, ale vďaka piatemu miestu Bottasa z Veľkej ceny Imoly si udržala celkové šieste miesto. 

Haas, AlphaTauri a stratený Williams

Ôsmy Haas a deviata AlphaTauri delili v pohári konštruktérov už niekoľko týždňov len dva body. Napokon však výborný vstup do sezóny 2022 americkému tímu v tomto minisúboji stačil. Podľa očakávaní nedokázal na poslednej Veľkej cene sezóny bodovať ani jeden monopost Haasu a AlphaTauri, a tak poradie na chvoste tabuľky ostalo nezmenené. V budúcej sezóne nahradí Micka Schumachera v Haase Nico Hülkenberg.

13. mája 2023, 9:30 Čas čítania 9:32 Martin Trenkler už 20 rokov fotí F1: So Schumacherom som sa rozprával trikrát, baby na štarte by som hneď vrátil späť (Rozhovor) Martin Trenkler už 20 rokov fotí F1: So Schumacherom som sa rozprával trikrát, baby na štarte by som hneď vrátil späť (Rozhovor)

Posledné miesto s veľkou bodovou stratou obsadil Williams, za ktorý dokázal bodovať len jeden z dvoch podpísaných pilotov. Ním je Alex Albon. Nicholas Latifi bodovať nedokázal a s formulou 1 sa dnes lúči, keďže budúcu sezónu ho nahradí Logan Sargeant, ktorý v aktuálnej sezóne obsadil štvrté miesto vo formule 2. Netreba zabúdať, že dva body pre Williams dokázal na Veľkej cene Talianska vyjazdiť Albonov náhradník Nyck de Vries, ktorý si týmto výkonom vybojoval sedačku v AlphaTauri na rok 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia