Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
7. novembra 2022, 17:59
Čas čítania 1:14

Krátkozraké riešenia deštrukciu našej planéty urýchlia, upozornila Čaputová na klimatickom samite

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala na orientáciu na dlhodobé riešenia.

Zuzana Čaputová na klimatickom samite OSN vyhlásila, že klimatická kríza nepočká, kým sa vyrieši energetická kríza. Myslí si, že krátkozraké riešenia, ako je prechod zo zemného plynu na uhlie, deštrukciu planéty Zem len urýchlia.

Zároveň oznámila, že Slovensko plánuje spustiť rozsiahlu dekarbonizáciu ekonomiky.
Čaputová vyhlásila, že Slovensko sa v Egypte pripojí k celosvetovému záväzku znižovať emisie metánu.

Povedala takisto, že vďaka dekarbonizácii ekonomiky sa do roku 2030 znížia slovenské priemyselné emisie oxidu uhličitého o viac ako 40 percent. Slovensko sa bude rovnako držať plánu odstaviť budúci rok uhoľné elektrárne, a to napriek rekordným cenám energií.

8. apríla 2022, 14:30 Čas čítania 11:53 Po 30 rokoch v bani opäť v školskej lavici. Ako žijú chlapi v Novákoch a Handlovej po tom, čo im zatvorili bane? Po 30 rokoch v bani opäť v školskej lavici. Ako žijú chlapi v Novákoch a Handlovej po tom, čo im zatvorili bane?

Prezidentka upozornila zhromaždených svetových lídrov, že je potrebné rýchlejšie napredovať smerom k čistej energii a obnoviteľným zdrojom energie vrátane geotermálnej. Vyzdvihla aj talentovaných Slovákov, ktorí „vyvinuli riešenia, ktoré umožnia využitie tejto energie kdekoľvek na svete“, čo je dobré pre klímu, planétu aj energetickú bezpečnosť.

Čaputová
Zdroj: TASR/AP

Čaputová takisto vyhlásila, že ekologická transformácia nie je lacná záležitosť a zasiahne tých najzraniteľnejších. Vyzvala preto na väčšiu podporu pre najviac postihnuté krajiny, aby sa s touto situáciou dokázali vyrovnať.

„Od prijatia parížskej klimatickej dohody sa príspevok Slovenska k ekologickému financovaniu zvýšil takmer päťnásobne. Opatrenia v oblasti klímy začleňujeme do rozvojovej pomoci v Európe, Afrike a Ázii. Len v Keni sme podporili 16-tisíc farmárov vysadením milióna kešu stromov, aby ich produkcia bola lokálna a udržateľná, vysvetlila prezidentka.

„Už aj naša generácia pociťuje reálne účinky klimatickej krízy. Príliš dlho sme hovorili o tom, prečo a ako. Teraz je čas konať,“ upozornila prezidentka. Dodala, že samit COP27 sa musí stať „míľnikom, ktorý premení kolektívnu zraniteľnosť na kolektívnu odolnosť“.

6. novembra 2022, 19:21 Čas čítania 1:01 Posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii, blíži sa „nezvratný klimatický chaos“, tvrdí klimatická správa OSN Posledných osem rokov bolo najteplejších v histórii, blíži sa „nezvratný klimatický chaos“, tvrdí klimatická správa OSN

Svet sa v dôsledku globálneho otepľovania rúti do „klimatického pekla“, uviedol na samite COP27 v Egypte generálny tajomník OSN António Guterres. Varoval, že ľudstvo bude buď spolupracovať v boji proti zmene klímy, alebo zahynie. 

„Ľudstvo má na výber, môže buď spolupracovať, alebo zahynie. Buď dohoda o klimatickej solidarite, alebo dohoda o spoločnej samovražde,“ upozornil generálny tajomník OSN.

Domov
Zdieľať
Diskusia