Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 16:50
Čas čítania 1:06
Eduard Starkbauer

Šéf OSN Guterres: Ropné spoločnosti a banky držia ľudstvo pod krkom. Odmietajú vinu ako kedysi výrobcovia cigariet

Šéf OSN Guterres: Ropné spoločnosti a banky držia ľudstvo pod krkom. Odmietajú vinu ako kedysi výrobcovia cigariet
Zdroj: Getty Images/Drew Angerer
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA OSN SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Pokračovať v používaní fosílnych palív podľa neho nedáva žiaden politický ani ekonomický zmysel.

Šéf OSN António Guterres na Fóre veľkých ekonomík za prítomnosti Joea Bidena v Bielom dome povedal, že ropné spoločnosti „držia ľudstvo pod krkom“.

Ich neschopnosť adekvátne reagovať na klimatickú krízu prirovnal podľa The Guardian k alibizmu tabakových firiem, ktoré desaťročia popierali a zahmlievali škodlivé dosahy svojich produktov.

Výrobcovia cigariet a ropné firmy majú podľa Portugalca spoločnú stratégiu spochybňovania vedeckých a medicínskych štúdií. Okrem ropných spoločností nesú výrazný podiel viny aj banky, ktoré ich financujú a spoločne s nimi počas energetickej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine vykazujú rekordné zisky, ktoré investujú do ďalšej ťažby a prieskumov ložísk.

„Zdá sa, že sme uväznení vo svete, v ktorom držia výrobcovia fosílnych palív a finančníci celé ľudstvo pod krkom. Fosílny priemysel už desaťročia vo veľkom investuje do pseudovedy a PR s cieľom minimalizovať vlastnú zodpovednosť za klimatickú zmenu a podkopať tak ambiciózne verejné opatrenia.“

Rovnako ako pri predstaviteľoch tzv. „big tobacco“, musí podľa Guterresa prísť spravodlivosť aj na presadzovateľov záujmov ťažiarskych spoločností. Joe Biden si so zvyškom poslucháčov z Fóra veľkých ekonomík vypočul, že kľúčovú rolu musia pri uplatňovaní spravodlivosti prevziať práve vlády, ktoré idú často priamo proti záujmom občanov a stále apelujú na zvyšovanie produkcie plynu, ropy či uhlia. 

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

António Guterres navrhuje, aby predstavitelia štátov prestali ignorovať vedcov a expertov na energetiku, ktorí presadzujú používanie obnoviteľnej energie a zvyšovanie energetickej efektívnosti. „Fosílne palivá nedávajú ani v krátkodobej perspektíve absolútne žiaden politický ani ekonomický zmysel.“

Domov
Zdieľať
Diskusia