Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. novembra 2022, 10:06
Čas čítania 0:45

Slovenská polícia vyvracia ruský hoax: Ukrajinka vraj vo videu vyzývala na „sexuálnu pomoc“, nie je to pravda

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Video poslúžilo ako obhajoba znásilnení počas vojny.

Slovenská polícia cez účet na Facebooku určený na vyvracanie hoaxov informuje o zlom preklade videa, na ktorom údajne vojačka vyzýva na sexuálnu pomoc. 

„Žena na videu úsmevne vyzýva miestne ženy, aby pomohli vlastnej armáde, lebo vojaci majú problém nájsť si manželky. Sama so svojimi kamarátkami vraj nestačí. V žiadnom prípade však neprosí o sexuálnu pomoc, ako naznačuje chybný preklad,“ upozorňuje polícia.

Ruská propaganda však zneužíva chybný preklad na obhajobu znásilnení ruskými vojakmi. Naznačuje, že Ukrajinky sex s vojakmi žiadajú, čo však nie je pravda. Klamstva sa medzičasom chytili aj slovenskí konšpirátori. Bez dôkazov napríklad tvrdia, že Ukrajinky poskytujú sexuálne služby žoldnierom a média následne informujú o znásilneniach.

Hoax
Zdroj: FB screenshot

Realita je však odlišná. Podľa vyslankyne OSN pre sexuálne násilie Pramily Pattenovej Rusko znásilnenia na Ukrajine využíva ako súčasť „vojenskej stratégie“.

„Keď sú ženy celé dni zadržiavané a znásilňované, keď začnete znásilňovať malých chlapcov a mužov, keď vidíte mrzačenie pohlavných orgánov, keď počúvate svedectvá žien o tom, že ruskí vojaci sú vybavení viagrou, tak je to jasná vojenská stratégia,“ objasnila.

OSN od februára na Ukrajine zaevidovala a detailne opísala viac ako 100 prípadov znásilnenia alebo sexuálneho napadnutia. Mnohé prípady však zostávajú nenahlásené.

Anketa:
Stretol si sa s tým, že ľudia uverili konšpirácii o „vymyslených“ znásilneniach na Ukrajine?
Áno, aj osobne.
Áno, ale iba na internete.
Nie.
Áno, aj osobne.
37 %
Áno, ale iba na internete.
26 %
Nie.
37 %
Domov
Zdieľať
Diskusia