Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták Viktor Kniš
4. novembra 2022, 12:04
Čas čítania 1:51

Slovensko posiela vojnovému agresorovi do Ruska súčiastky na výrobu zbraní. Finančná správa nevidí problém

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Finančná správa, ktorá spadá pod ministerstvo Igora Matoviča, tvrdí, že všetko je v poriadku.

Do Ruska vyvážame veľké množstvo súčiastok, ktoré mohli byť použité na výrobu ťažkých zbraní. Problémom je, že colníci si pri potvrdení o vývoze neoverili, či ide o tovar dvojakého využitia, teda ho možno použiť na civilné aj vojenské účely, informuje Denník N

Medzi materiálom, ktorý sme v uplynulých mesiacoch vyviezli, boli napríklad tisíce ložísk, ktoré mohli skončiť v raketových systémoch, ale aj v obrnených transportéroch. Slovensko dodalo Rusku Hadfieldovu oceľ využívanú na výrobu tankových pásov a náhradné diely na vrtuľníky. 

ruska armada
Zdroj: Twitter/@mod_russia

Ak by sa potvrdilo, že išlo o tovar s dvojakým využitím a Slovensko ho napriek tomu vyviezlo, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie. 

Podľa finančnej správy, ktorá má na starosti kontrolu exportovaného tovaru, je všetko v poriadku. Bráni sa, že nedokáže určiť, či ruská armáda tento tovar využije na vojenské účely.

 

„Finančná správa nerozhoduje o tom, či tovar vyvážaný do Ruska bude alebo nebude použitý ruskou armádou, ani nemá vplyv na to, či by mohol v ruskej armáde skončiť,“ vyjadril sa úrad pre Denník N a dodáva, že tovar nepustia ďalej, ak je určený firme na sankčnom zozname EÚ.

O súčiastkach na ministerstve nevedeli 

Na to, aby bolo možné vyviezť akýkoľvek vojenský materiál, ako aj materiál dvojakého použitia, je potrebné povolenie ministerstva hospodárstva. Ministerstvo však dokáže reagovať na špeciálny export len v prípade, ak dostane písomnú žiadosť od finančnej správy. 

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Za ministerstvo hospodárstva môžeme s istotou konštatovať, že vo Vami opísaných prípadoch s nami žiadna konzultácia v predmetnej veci nebola vedená,“ reagovalo pre Denník N ministerstvo. 

Minister hospodárstva Karel Hirman sa zatiaľ k exportom nechcel konkrétnejšie vyjadrovať. „Z poskytnutých neúplných informácií je veľmi predčasné a neprofesionálne robiť závery,“ uviedol. 

Ukrajina vojna
Zdroj: FOTO TASR/AP

Exportom sa bude zaoberať parlamentný výbor

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť a výbor pre financie sa budú spornými exportmi zaoberať na spoločnom stretnutí. Mimoriadne spoločné zasadnutie bude budúcu stredu. 

„Predvoláme si ministrov aj riaditeľa SIS, ako aj prezidenta finančnej správy pána Žežulku,“ povedal predseda branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa. „Považujem to za zlyhanie spravodajských zložiek, ako aj colnej a finančnej správy,“ doplnil. 

Predseda finančného výboru Marián Viskupič označil za mimoriadne dôležité, aby sa vyšetrilo, či išlo len o zlyhanie colnej správy alebo sa colníci priamo podieľali na obchodoch, ktorými sa mohli porušovať sankcie. 

Finančná správa: Nemáme na výber

Šéf finančnej správy Jiří Žežulka povedal, že ak sa tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname Európskej únie, orgány Finančnej správy  SR nemajú možnosť zasiahnuť do zahraničných obchodných operácií. Žežulka odmieta, že by si FS SR neplnila povinnosti.


Ako poznamenal prezident FS SR, ak je tovar použiteľný do zbraní alebo je to komponent do zbraní, neznamená to automaticky, že podlieha sankciám.

Upozornil, že FS je len vykonávacím orgánom a povolenia na vývoz vydáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ubezpečuje o spolupráci s ďalšími rezortmi. Na týždennej báze podľa neho komunikujú s rezortom hospodárstva, obrany či so Slovenskou informačnou službou.

Domov
Zdieľať
Diskusia