Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
3. novembra 2022 o 14:53
Čas čítania 0:53

Slovenské autoškoly prejdú veľkými zmenami: Testy budú oveľa prísnejšie, študentov čaká elektronická skúška

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počítač by mal prísnejšie testy zostaviť náhodne z okruhu 1 600 otázok. Zmenami by sme sa tak mali priblížiť k európskemu štandardu.

Záverečné skúšky v autoškolách prejdú od 1. januára 2023 reformou. Najzásadnejšou zmenou sú elektronické skúšky z teórie. Autoškoly v budúcom roku čaká prechod na systém VYTES, počítač bude vyberať náhodné otázky a výsledky následne automaticky vyhodnocovať. Pre TA3 to uviedol Tomáš Vrábel z odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Prechodom na elektronický systém sa podľa Vráblových slov priblížime k európskemu štandardu. Predĺži sa aj trvanie celej skúšky, ktorá už nebude trvať jeden deň. Na cvičisko a skúšobnú jazdu môžu žiadatelia čakať až týždeň, informuje TA3.

Autoškola
Zdroj: Autoškola NOBE

Okrem toho zmenia aj priestor, v ktorom budú študenti skúšky vykonávať. Písomné testy doteraz vykonávali v triedach autoškoly za prítomnosti skúšobného komisára. Po novom budú skúšky prebiehať na polícii alebo na okresných úradoch. 

Sľubujú si bezpečnejšie cesty

Uchádzačom o vodičský preukaz počítač náhodne vyberie testové otázky z okruhu 1 600 otázok a následne ich aj vyhodnotí. Podľa Vrábla budú uchádzači dôkladnejšie pripravení a mala by sa tým zmeniť bezpečnostná situácia na slovenských cestách.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Zvýši sa počet otázok z pôvodných 27 na 40. Maximálny počet bodov, ktoré bude v teste možné získať, je 100. Mimimum na úspešné absolvovanie testu je 90 bodov. Otázky budú hodnotené od 1 do 4 bodov a rozšíria sa aj základné okruhy. Pribudnú okruhy ako zásady bezpečnej jazdy či povinnosti účastníka dopravnej nehody.

Osnovy, podľa ktorých inštruktori vyučujú, a nároky na autoškoly by sa meniť nemali.

Domov
Zdieľať
Diskusia