Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
31. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 5:15

Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová armádnou športovkyňou roka, skvelá forma Filipa Mešára v OHL a klinická smrť Slovana

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Slovenský týždeň v športe: Petra Vlhová armádnou športovkyňou roka, skvelá forma Filipa Mešára v OHL a klinická smrť Slovana
Zdroj: TASR
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Uplynulý týždeň priniesol množstvo zaujímavých športových momentov z domáceho prostredia. Ich prehľad nájdeš v tomto článku.

V Refresheri pravidelne monitorujeme športové dianie vo svete, ale aj na Slovensku. Okrem toho píšeme o spoločensky dôležitých témach. Prečítať si môžeš napríklad o slovenských hokejistoch v KHL, o ktorých sme sa rozprávali so štátnym tajomníkom pre šport Ivanom Husárom. Takisto sme spolu s expertom Ladislavom Borbélym a prezidentom SFZ Jánom Kováčikom analyzovali funkciu hlavy slovenského futbalu. Ak sa ti podobný obsah páči, pridaj sa do klubu Refresher+. Nielenže podporíš kvalitnú tvorbu, ale získaš aj neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a množstvo ďalších benefitov.

Petra Vlhová je armádnou športovkyňou roka

Petra Vlhová sa druhý rok po sebe stala najlepším športovcom rezortu Ministerstva obrany Slovenskej republiky, píše vojenské športové centrum Dukla na svojom webe. Vlhová zvíťazila pred druhým vodnoslalomárom Alexandrom Slafkovským. Tretí skončil zápasník Tajmuraz Salkazanov.

Petre Vlhovej pomohol k prvenstvu zisk Malého krištáľového glóbusu v uplynulej sezóne v slalome. Slovenská lyžiarka získala 639 bodov, druhý Slafkovský 455 a Salkazanov 429. Medzi mládežníkmi sa z prvenstva tešila vodnoslalomárka Eliška Mintálová. Tá je úradujúcou majsterkou sveta do 23 rokov a majsterka Európy v K1.

5. mája 2024, 14:30 Čas čítania 4:59 Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR)

Okrem iného si vyznamenanie za najlepšieho armádneho trénera vyslúžil Erik Cap. Dukla v rámci tohto ceremoniálu oslavovala aj svoje 55. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti vstúpili do siene slávy rýchlostný kanoista Slavomír Kňazovický, strelec Jozef Gönci, biatlonový tréner Juraj Sanitra a najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.

Kategória najlepší športovec MO SR 2022:

1. miesto: VLHOVÁ Petra – zjazdové lyžovanie, 638 bodov
2. miesto: SLAFKOVSKÝ Alexander – vodný slalom, 455 bodov
3. miesto: SALKAZANOV Tajmuraz – zápasenie, 429 bodov
4. miesto: JÁNY Patrik – športová streľba, 343 bodov
5. miesto: MAKOJEV Boris – zápasenie, 237 bodov
6. miesto: GRIGAR Jakub – vodný slalom, 206 bodov
7. miesto: MINTÁLOVÁ Eliška – vodný slalom, 203 bodov
8. miesto: FIALKOVÁ BÁTOVSKÁ Paulína – biatlon, 199 bodov
9. miesto: CHOCHLÍKOVÁ Monika – kickbox/thajský box, 197 bodov
10. miesto: TUŽINSKÝ Juraj – športová streľba, 146 bodov

Skvelá forma Filipa Mešára v OHL

Filip Mešár začal sezónu ako 26. draftovaný hráč, po ktorom siahol Montreal Canadiens v juniorskej OHL. Tam hrá za tím Kitchener Rangers. 18-ročný útočník doteraz nastúpil v štyroch zápasoch. V nich si pripísal obdivuhodných 8 bodov za 4 góly a 4 asistencie. V rebríčku mu patrí 105. miesto. Prvý je Američan Ty Voit. Ten však odohral až dvanásť zápasov, v ktorých strelil 6 gólov a na 18 nahral, vďaka čomu má 24 bodov.

1. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:06 REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov

Filipa Mešára poslal po drafte Montreal Canadiens na svoju farmu do klubu Laval Rocket. Tam odohral iba jedno stretnutie, no nepripísal si v ňom žiaden bod. Klub ho následne posunul do juniorskej OHL. Pred odchodom do zámoria odohral na Slovensku dve sezóny v seniorskom hokeji za HK Poprad. V 93 zápasoch nazbieral 38 bodov.

Klinická smrť Slovana Bratislava

Slovan Bratislava sa vo štvrtok postavil v rámci Európskej konferenčnej ligy na domácom trávniku Pjuniku Jerevan. Po prehre v Arménsku potreboval Slovan vyhrať, respektíve remízovať, aby si udržal šancu na postup zo skupiny.

Zápas vyzeral zo začiatku sterilne, nikto nechcel otvorene riskovať. Pjunik sa chopil vedenia až v 64. minúte po hrubej chybe brankára Adriána Chovana. Ten po zlom odkope trafil protihráča, ktorého následne fauloval, z čoho bola penalta pre hostí.

Napínavý záver sa začal pre Slovan až v 84. minúte, keď domáci po snahe strelili vyrovnávajúci gól. O ten sa postaral Guram Kašia. Hneď potom sa strmhlav proti hosťujúcemu brankárovi rozbehol Eric Ramiréz. Brankár, rovnako ako Adrián Chovan zazmätkoval a po zlom odkope Ramiréz dorazil hlavou loptu do prázdnej brány. Slovan Bratislava tak dokázal zvíťaziť 2 : 1. V tabuľke je s ôsmimi bodmi na 1. mieste. Za ním je pre horší vzájomný zápas, no s rovnakým počtom bodov švajčiarsky Bazilej. Na Slovan čaká posledný skupinový zápas proti litovskému Žalgirisu.

Zranený Juraj Slafkovský a jeho gólový návrat na ľad

Ako informuje portál Habseyesontheprize, Juraj Slafkovský utrpel v zápase proti Dallasu Stars zranenie hornej časti tela. Jurajov spoluhráč Arber Xhekaj neskôr upresnil, že ide o zranenie zápästia. Draftová jednotka vynechala dva zápasy – prehru proti Minnesote Wild a víťazstvo proti Buffalu Sabres.

30. apríla 2024, 10:30 Čas čítania 3:12 V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave

Návrat Juraja Slafkovského na ľad v zápase proti St. Louis Blues bol veľkolepý. V presilovej hre strelil svoj druhý gól v NHL. Tento gól bol zároveň vyrovnávajúcim na 3 : 3 a naštartoval Montreal na konečné víťazstvo 4 : 7.

Portál Montrealgazette po zápase zreferoval slová trénera Martina St. Louisa, ktorý označil výkon Slafkovského za doteraz najlepší. „Odmenou mu bol presilovkový gól,“ dodal St. Louis.

Chárove posledné buly

Zdeno Chára pred pár týždňami podpísal s Bostonom Bruins jednodňovú zmluvu, aby sa mohol rozlúčiť s klubom, kde pôsobil 14 rokov. Počas uplynulého víkendu sa Chára predstavil na zápase Bostonu Bruins a Minnesoty Wild.

Zdeno Chára prišiel na ľadovú plochu spolu so svojimi synmi Zackom a Benom. Chára hráčom za mohutného potlesku hodil buly. Boston Bruins spravil voči slovenskému obrancovi ďalšie gesto. Ako pred zápasom, tak aj po ňom mali všetci hráči Bostonu na sebe tričká s nápisom „Ďakujeme, Big Zee“ spolu s jeho fotkou.

Zdeno Chára pôsobil v Bostone 14 rokov. Odišiel z neho v roku 2020. Po celý čas bol kapitánom. V roku 2009 získal Norrisovu trofej, ktorá sa udeľuje najlepšiemu obrancovi NHL. Okrem toho získal s klubom v sezóne 2011/12 aj Stanleyho pohár. Chára odohral za Boston 1 023 zápasov a získal v nich 481 bodov.

Petra Vlhová si ešte musí počkať

Petra Vlhová mala v sobotu odštartovať novú sezónu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Dejiskom pretekov mal byť rakúsky Sölden. Preteky napokon organizátori zrušili. Dôvodom boli zlé poveternostné podmienky a dážď, ktorý miestami vystriedal sneh. Pôvodný plán bol čas štartu iba preložiť, no táto možnosť napokon padla.

28. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 4:02 Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe

Petra Vlhová mala ísť na trať ako druhá, no tesne pred odchodom z hotela prišla správa o hodinovom posune. „Ja to nemám rada, lebo človek nevie, či sa má alebo nemá chystať, či má alebo nemá oddychovať. Potom to zrušili,“ povedala Petra pre RTVS. Dodala, že prvoradé je pre ňu zdravie a organizátorom dôveruje, pretože vedia, čo robia.

Petra Vlhová sa v týchto dňoch pripravuje na Slovensku pred odchodom do fínskeho Levi. „Budem znova cvičiť v posilňovni, naberiem svalovú hmotu a trochu si aj oddýchnem predtým, ako sa začnem pripravovať na Levi,“ dodala Vlhová, ktorá do Levi odcestuje 3. novembra.

Alex Molčan si pri trénerovi Vajdovi zlepšil postavenie v rebríčku

ATP aktualizovalo svoj rebríček singlových tenistov, medzi ktorými má zastúpenie aj Slovensko. Alex Molčan, ktorého trénuje bývalý kouč Novaka Djokoviča Marián Vajda, si polepšil o jednu priečku. Patrí mu tak 46. miesto vo svetovom rebríčku. Norbert Gomboš si pohoršil o dve miesta – je na 108. priečke. Jozef Kovalík je aktuálne na 134. mieste a Lukášovi Kleinovi patrí 163. miesto.

Prvý je Španiel Carlos Alcaraz, druhý zasa Rafael Nadal. Najlepšiu trojicu uzatvára Nór Casper Ruud. Medzi ženami je najlepšia Poľka Iga Swiateková. Druhá je Tunisanka Ons Jabeurová, prvú trojku uzatvára Američanka Jessica Pegulová. Najlepšia Slovenka je Anna Karolína Schmiedlová na 106. mieste. Oproti predchádzajúcemu rebríčku si pohoršila o dve miesta. O jedno si postavenie zhoršila Viktória Kužmová, ktorej prislúcha 147. miesto. Kristína Kučová je na 192. mieste svetového rebríčka.

Alex Molčan
Zdroj: Gettyimages

Prvé body pre Adama Žampu

Lyžiar Adam Žampa získal v úvodných pretekoch sezóny v rakúskom Söldene osem bodov za umiestnenie na 23. mieste v obrovskom slalome. Na prvého Švajčiara Marca Odermatta stratil 2,29 sekundy.

25. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 2:42 Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes

Adamov brat Andreas si nepripísal žiadne body. Nepodarilo sa mu totiž postúpiť do druhého kola. Druhý skončil Slovinec Žan Kranjec a tretí Nór Henrik Kristoffersen.

„Prvé preteky sú vždy taká oťukávačka. Veľmi ma mrzí, že som v obidvoch kolách spravil dve veľké chyby. Tie spôsobili, že som stratil veľa času. Mal som to v druhom kole viac využiť. Bohužiaľ, nevyužil som to. Lepšie, ako by som mal vypadnúť. Sölden ukázal, že patrím vysoko. Štvrtý najrýchlejší medzičas dole je veľmi dobrý,“ povedal Adam Žampa po pretekoch.

Adam Žampa.
Adam Žampa. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia