Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
31. októbra 2022 o 7:33
Čas čítania 1:02

Bolsonaro v Brazílii skončil. Novou hlavou štátu je exprezident Lula da Silva, sľubuje záchranu amazonského pralesa

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Luiz Inácio Lula da Silva bol v minulosti zapletený do kontroverzného korupčného škandálu a v roku 2018 bol uväznený na 18 mesiacov.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa v nedeľu konali v Brazílii, sa stal ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Po sčítaní 98,8 percenta hlasov dosiahol 50,83 percenta hlasov a porazil tak súčasnú pravicovú hlavu štátu Jaira Bolsonara. Ten získal 49,17 percenta hlasov.

Novozvolený brazílsky prezident prisľúbil počas svojho prejavu v meste Sao Paulo po vyhlásení výsledkov nedeľného hlasovania „vytrvalý boj proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii“. Apeloval tak na rovnaké práva a možnosti pre všetkých obyvateľov Brazílie – belochov, černochov aj pôvodné kmene. 


Da Silva vyzval podľa agentúry AFP na „mier a jednotu“ v hlboko rozdelenej krajine. Konštatoval, že „nie je v nikoho záujme žiť v permanentnom vojnovom stave“.

Lula da Silva
Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner

„Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť,“ zdôraznil s tým, že táto latinskoamerická krajina už viac nie je medzinárodným vyvrheľom. Je „pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze“, najmä čo sa týka ochrany Amazónie. V tejto súvislosti naznačil, že je otvorený medzinárodnej spolupráci s cieľom ochrániť Amazonský dažďový prales.

Bol najpopulárnejší prezident

Da Silva sa dôrazne vyslovil proti zbraniam. „Brazílčania chcú knihy namiesto zbraní,“ vyhlásil. Stanica BBC pripomína, že vláda súčasnej hlavy štátu, pravicového Jaira Bolsonara, schválila zmiernenie zákonov o zbraniach, čo prinieslo počas jeho funkčného obdobia obrovský nárast počtu vlastníkov zbraní.


Lula da Silva zastával prezidentský post v rokoch 2003 až 2010. Keď skončil vo funkcii, bol najpopulárnejším prezidentom krajiny, keďže cestou sociálnych programov prispel k znižovaniu chudoby, približuje AP. Neskôr bol však zapletený do kontroverzného korupčného škandálu a v roku 2018 bol uväznený na 18 mesiacov. Najvyšší súd neskôr obvinenia voči nemu anuloval s tým, že hlavný sudca bol zaujatý.

Domov
Zdieľať
Diskusia