Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. októbra 2022 o 9:30
Čas čítania 0:35

Vyspíme sa dlhšie, v noci zo soboty na nedeľu sa bude posúvať čas

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Striedanie času zatiaľ nekončí, aj keď to Európska únia plánovala.

Noc zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra bude o hodinu dlhšia. O 3.00 h stredoeurópskeho letného času sa čas na ručičkách hodín posunie naspäť, a to na 2.00 h stredoeurópskeho času.


Pôvodne malo každoročné striedanie času skončiť. Letný čas mal od svojho zavedenia odporcov a viaceré občianske i politické iniciatívy sa dožadovali prehodnotenia tohto zvyku. Argumentovali najmä zdravotnými dôvodmi.


Európska komisia predĺžila obdobie letného času do posledného októbrového víkendu. Na návrh EK schválili poslanci Európskeho parlamentu 26. marca 2019 smernicu, podľa ktorej by sa mala sezónna zmena času uskutočniť naposledy v roku 2021. Napokon sa však rozhodnutie odsunulo do budúcnosti. Hlavným argumentom v prospech striedania času je efektívnejšie využívanie denného svetla – v lete vo večerných hodinách a cez zimu zasa ráno.


V decembri 2021 vládny kabinet SR schválil zavedenie letného času v rokoch 2022 až 2026 s určením presných dátumov, kedy sa bude začínať a končiť.

Anketa:
Si za to, aby sa na Slovensku menil čas na letný a zimný?
Áno.
Nie. 
Je mi to jedno. 
Áno.
37 %
Nie. 
38 %
Je mi to jedno. 
25 %
Domov
Zdieľať
Diskusia