Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
20. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 10:48

Tomáš Šudík z OĽaNO: Za vraždu Matúša a Juraja sú zodpovední politici aj niektoré médiá

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Tomáš Šudík je jedným z deviatich členov Občianskej a demokratickej platformy OĽaNO, ktorá sa ohradila voči niektorým praktikám v hnutí Igora Matoviča.

Poslanec Tomáš Šudík sa zatiaľ nechystá opustiť poslanecký klub OĽaNO, ale nevylučuje, že v budúcnosti môže prísť situácia, ktorá ho k tomu prinúti. „Od začiatku vylučujem spoluprácu s tarabovcami,“ odpovedá poslanec na otázku, či je červenou čiarou otvorená spolupráca s poslancami okolo Tomáša Tarabu. Zatiaľ vraj také náznaky nevidí, aj keď už títo poslanci zachránili Igora Matoviča pri odvolávaní. 

S poslancom Šudíkom sme sa rozprávali deň pred tým, ako poslanci parlamentu hlasovali o zákone o partnerskom spolužití, ktorý neposunuli ani do druhého čítania.

Existujú okolnosti, za ktorých by ste opustili klub OĽaNO? 

Možné je všetko, neviem predpovedať, čo sa bude diať. Zajtra, o týždeň alebo o mesiac sa môže stať niečo, čo mi naznačí, že by som mal tento klub opustiť. V súčasnosti nad tým neuvažujem, ale neviem, čo prinesie budúcnosť. 

Ako ste pochopili výrok Igora Matoviča, ktorý sa v nedeľu hrdo prihlásil k heterosexuálnej väčšine? 

Nie je správne načasovanie po všetkých tragických udalostiach prichádzať s takýmito výrokmi, ale nejdem ho za to ukameňovať. S takýmito výrokmi by počas súčasnej situácie nemal prichádzať žiadny politik. Mali by sme situáciu upokojovať a neštvať ľudí medzi sebou. Ak by s týmto výrokom prišiel bežne počas roka, nič by som na tom nevidel. Neprekáža mi, ani keď to o sebe vyhlási homosexuál. 

Ako tento výrok vníma vaša Občianska a demokratická platforma v OĽaNO?

Názory sú rôzne, kolegovia sa niekde aj vyjadrovali, ale všetci sa zhodneme, že načasovanie nebolo správne, pretože zbytočne vzbudzuje búrlivú diskusiu medzi ultrakonzervatívcami a liberálmi. Toto naša spoločnosť momentálne nepotrebuje. Potrebujeme stabilitu, upokojenie situácie a možno zmenu legislatívy, aby sa ľudia nemuseli báť. 

Nie je takýto výrok hodný verejného odsúdenia? 

Z čej strany? Ja som svoje stanovisko povedal. 

Zo strany vašej platformy. Keď ju máte, aby ste ju efektívne využívali. 

Aktívne fungujeme v našej platforme. Vďaka nám neprešiel zákaz dúhových vlajok a počkajme na ďalšie vyjadrenia Občianskej a demokratickej platformy. Robíme dôležitú politiku na udržanie stability na Slovensku, aby nenastali predčasné voľby a aby sa Robert Fico nevrátil k moci. 

Čo presne robíte? 

Sme ľudia, ktorí sa snažia diskutovať o množstve vecí vnútri strany. Stretávame sa s premiérom a hovoríme mu naše výhrady. Naša skupina presvedčila predsedníctvo, že návrh kolegu Juraja Gyimesiho nebol správny a bol v rozpore s koaličnou zmluvou. Za takýto návrh nemôže žiadny koaličný poslanec hlasovať, hoci niektorí chceli využiť voľnú ruku v rámci hodnotovej otázky.

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

Igor Matovič po vražde Juraja a Matúša zverejnil status, v ktorom napísal, že ochranu si zaslúžia všetci, nielen queer komunita, ale aj politici a kresťania. Podobne zovšeobecňovali aj Boris Kollár a György Gyimesi. Nepochopili situáciu? 

Politici by nemali šíriť nenávisť, je na každom, aby si uvedomoval svoje skutky. Nechcem hovoriť za kolegov, každý má vlastné svedomie, niektorí možno majú prah šírenia nenávisti inde. Napríklad Ľuboš Blaha, ktorý prah vôbec nemá. Ale nech sa zodpovedajú svojim voličom. Možno časom pochopia, že nenávisť šírili, a verejne sa ospravedlnia. Ak to tak nevidia, možno v tom budú pokračovať, ale nie je to vhodná cesta. Slovensko nezaujíma šírenie nenávisti, ale energetická kríza, problémy samospráv, odliv mladých ľudí a korupčné kauzy. Politici by sa mali venovať iným veciam, mali by vytvárať podmienky na dôstojný život ľudí a nie burcovať skupiny ľudí medzi sebou. 

Tomáš Šudík
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Majú na ohavnej vražde LGBTI+ osôb Juraja a Matúša svoj podiel viny aj politici? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123459 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Tomáš Šudík verejne neodsúdil výroky Igora Matoviča po vražde Juraja a Matúša.
  • Ako vysvetľuje, že Igorovi Matovičovi verí podľa prieskumu len 8 percent Slovákov. 
  • Prečo nevidí spoluprácu koalície s tarabovcami.
  • Či by mal Eduard Heger spojiť hlasovanie o rozpočte s vyslovením dôvery vláde. 
Domov
Zdieľať
Diskusia