Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
13. októbra 2022 o 15:40
Čas čítania 1:11

Vo viacerých slovenských mestách budú pochody proti nenávisti na pamiatku obetí streľby v Bratislave

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V Košiciach prejdú trasu prvého PRIDE pochodu, v Banskej Bystrici organizujú pietne stretnutie.

Vo viacerých mestách na Slovensku a aj v Bruseli budú pochody proti nenávisti. Organizujú ich na pamiatku obetí streľby v Bratislave a na odsúdenie nenávisti a násilia. Jedno zo stretnutí organizuje Tepláreň, LGBTI bar, pred ktorým k vraždám došlo.

Prvé podujatie sa uskutoční v Košiciach už vo štvrtok 13. októbra od 18.00 h pri Dolnej bráne. Pre dúhovú komunitu je to dôležité miesto, keďže prvý Pride pochod sa začal práve tam pred desiatimi rokmi. Na smútočnom zhromaždení vystúpia aj členovia a riaditelia dúhových organizácií, ako aj riaditeľ Tabačky Kulturfabrik, kam bude pochod smerovať. Na záver pri smútočnom pamätníku zapália sviečky.

Rovnako sa dnes uskutoční pietna spomienka v Banskej Bystrici. Z facebookovej udalosti nie je zatiaľ jasné, či niekto vystúpi s prejavom. Stretnutie sa začne pri morovom stĺpe na Námestí SNP o 18.00 h. Udalosť spoločne organizujú viaceré lokálne organizácie spolu s Amnesty International Slovakia.

V hlavnom meste budú dve podujatia. Pochod s názvom Za dúhové Slovensko sa uskutoční 13. októbra o 18.00 h na Námestí SNP. Pochod organizovaný Teplárňou bude zas v piatok 14. októbra o 17.00 h. Spomienkovou akciou si chcú uctiť obete a odsúdiť násilie páchané na LGBT+ ľuďoch. Podľa facebookovej udalosti organizátori spolupracujú s políciou na bezpečnosti podujatia.

Pochod v Bratislave sledujeme naživo v tomto článku.

Aj Slováci žijúci v zahraničí si môžu uctiť spomienku obetí. V Bruseli na znak solidarity zapália sviečky vo štvrtok 13. októbra o 19.00 h. Stretnutie sa uskutoční pred Stálym zastúpením Slovenska pri EÚ. 

Mohlo by ťa zaujímať:
Strelcom zo Zámockej je pravdepodobne 19-ročný Juraj. O vražde dvoch ľudí informoval sám ako prvý na Twitteri.
Obavy, že sa streľba z Bratislavy zopakuje, sú na mieste, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornosť (Rozhovor).
FOTO: Boli sme na prvom pochode za Matúša a Juraja, ktorých zavraždil strelec v Teplárni.
Domov
Zdieľať
Diskusia