Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
10. októbra 2022, 8:04
Čas čítania 1:27

V centre Kyjeva zaznamenali viacero výbuchov, po útoku je nad mestom hustý dym

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Je to prvýkrát po dlhých mesiacoch od začiatku vojny, čo bolo hlavné mesto Ukrajiny zasiahnuté výbuchmi. Počet obetí je zatiaľ neznámy.

V centre Kyjeva bolo dnes ráno krátko po 08.00 h miestneho času (7.00 h nášho času) počuť najmenej dva výbuchy. Informuje o tom BBC, ktorého štáb v hoteli v hlavnom meste Ukrajiny bol očitým svedkom jedného z raketových útokov.

Po útoku je nad mestom vidieť hustý dym. Ten je zaznamenaný aj na viacerých videách z ranného bombardovania. Náletové sirény sa rozozvučali asi 90 minút predtým. Je to prvýkrát po dlhých mesiacoch od začiatku vojny, čo bolo hlavné mesto Ukrajiny zasiahnuté výbuchmi.

Svedkovia hovoria o silných výbuchoch a omnoho bližšie k centru ako explózie v prvých štádiách ruskej vojny. Ukrajinské pohotovostné služby informujú, že pri ranných útokoch zahynulo alebo bolo zranených niekoľko ľudí. Celkový počet je zatiaľ neznámy.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zverejnil po 08.30 h miestneho času na svojom účte na platforme Telegram príspevok, v ktorom píše, že „v Ševčenkovom obvode v centre hlavného mesta došlo k niekoľkým výbuchom“. V tejto mestskej štvrti sa nachádza historické centrum, ako aj viacero vládnych budov.


Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už viac než hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov.
Obete na životoch ani zranenia bezprostredne hlásené neboli.


Ruské sily v súčasnosti útočia hlavne na oblasti severne od Krymského polostrova vrátane Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú ostreľovali aj v noci na pondelok.
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymom.

Mohlo by ťa zaujímať:
NAŽIVO: Bombardovanie Kyjeva pokračuje, hlásia obete. Reportér BBC počas živého vysielania zachytil raketu
Slovensko dodalo Ukrajine ďalšie húfnice Zuzana 2. Putin cez víkend dostal niekoľko darčekov, my posielame ďalší, tvrdí Naď
Ruská mobilizácia pokračuje: Povolanie do vojny na Ukrajine dostal aj olympijský medailista a majster sveta
Domov
Zdieľať
Diskusia