Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
9. októbra 2022, 11:04
Čas čítania 0:52

Slovensko dodalo Ukrajine ďalšie húfnice Zuzana 2. Putin cez víkend dostal niekoľko darčekov, my posielame ďalší, tvrdí Naď

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počas nasledujúcich mesiacov bude v rámci kontraktu vyrobených ďalších 16 kusov húfnic pre Ukrajinu.

Slovensko dodalo Ukrajine ďalšie dve novovyrobené samohybné kanónové húfnice Zuzana 2. Delostrelecké systémy si Ukrajina prevzala na základe kontraktu na komerčný predaj uzatvoreného v júni tohto roku, v rámci ktorého Slovensko už v lete dodalo 4 húfnice z celkového počtu 8.

Zvyšné dve poputujú na Ukrajinu čoskoro. Minister obrany Jaroslav Naď informoval o prevzatí ďalších húfnic na Facebooku. „Putin dostal v priebehu víkendu hneď niekoľko narodeninových darčekov, my sa teda pridávame. A ešte raz, prajeme všetko najlepšie, nech sa darí – UKRAJINE!“ napísal Naď na sociálnej sieti.

Výrobu húfnic na kolesovom podvozku Tatra má na starosti štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence. Systém obsluhuje štvorčlenná posádka, v automatickom režime dokáže vystreliť v prvej minúte päť rán a jeho maximálny dostrel v závislosti od použitej munície dosahuje najmenej 41 kilometrov.

Počas nasledujúcich mesiacov bude v rámci kontraktu vyrobených ďalších 16 kusov samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2 pre Ukrajinu, pričom ich postupné dodávky predpokladá ministerstvo obrany od druhej polovice roka 2023. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.



Mohlo by ťa zaujímať:
NAŽIVO: Bombardovanie Kyjeva pokračuje, hlásia obete. Reportér BBC počas živého vysielania zachytil raketu
V centre Kyjeva zaznamenali viacero výbuchov, po útoku je nad mestom hustý dym
Ruská mobilizácia pokračuje: Povolanie do vojny na Ukrajine dostal aj olympijský medailista a majster sveta
Domov
Zdieľať
Diskusia