Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. októbra 2022, 20:21
Čas čítania 1:32

Putin priznal problémy pri mobilizácii neobvykle rýchlo, odvolal vojenského komisára na Ďalekom východe

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa britského rezortu obrany majú zrejme ruskí predstavitelia problémy pri poskytovaní výcviku a hľadaní dôstojníkov.

Ruský prezident Vladimir Putin neobvykle rýchlo priznal problémy počas mobilizácie, čo poukazuje na rozsah zlej organizácie pri povolávaní mužov do armády. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine. 


Putin sa vo štvrtok v súvislosti s mobilizáciou prihovoril k členom ruskej bezpečnostnej rady. Uviedol, že mobilizácia vyvolala mnoho otázok a je potrebné rýchlo „napraviť naše chyby a neopakovať ich“, cituje britský rezort Putina.


„Putinovo nezvyčajne rýchle priznanie problémov len poukazuje na nefunkčnosť mobilizácie počas jej prvého týždňa... Takmer s istotou boli povolaní aj ľudia, ktorí nespĺňajú definíciu stanovenú Putinom a ruským ministerstvom obrany,“ uvádza britské ministerstvo. Dodáva, že ruskí regionálni predstavitelia zrejme nie sú dostatočne informovaní o rozsahu a právnom zdôvodnení mobilizácie.

21. septembra 2022, 8:26 Čas čítania 0:59 Putin ohlásil „čiastočnú mobilizáciu“. Rusi od včera vyhľadávajú, ako utiecť z krajiny a vyhnúť sa vojenskému výcviku Putin ohlásil „čiastočnú mobilizáciu“. Rusi od včera vyhľadávajú, ako utiecť z krajiny a vyhnúť sa vojenskému výcviku

„Ruskí predstavitelia majú zrejme problémy pri poskytovaní výcviku a hľadaní dôstojníkov, ktorí by viedli nové jednotky, keďže povolaní ruskí záložníci sa zhromažďujú v stanových tranzitných táboroch,“ uzatvára britský rezort obrany.

Pre nevydarenú mobilizáciu odvolalo Rusko vojenského komisára

Jurija Lajka odvolali z funkcie po tom, čo miestne úrady poslali domov polovicu nedávno mobilizovaných mužov, ktorí nespĺňali odvodové kritériá. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Michail Degťariov. 


„Za desať dní dostalo niekoľko tisíc našich krajanov predvolanie a dostavili sa na vojenské komisariáty. Približne polovicu z nich sme poslali domov, pretože nespĺňali odvodové kritériá na to, aby mohli byť prijatí na vojenskú službu,“ uviedol Degťariov na sociálnej sieti Telegram.

25. septembra 2022, 9:05 Čas čítania 1:22 VIDEO: Opití mobilizovaní Rusi ledva stoja na nohách. Internet zaplavili videá, ktoré ukazujú alkoholizmus u povolaných vojakov VIDEO: Opití mobilizovaní Rusi ledva stoja na nohách. Internet zaplavili videá, ktoré ukazujú alkoholizmus u povolaných vojakov

Gubernátor Chabarovskej oblasti, administratívneho územia ležiaceho na ruskom Ďalekom východe, zároveň dodal, že odvolanie Lajka nijako neovplyvní plnenie úloh, ktoré zadal ruský prezident Vladimir Putin.


Šéf Kremľa vyhlásil čiastočnú mobilizáciu 21. septembra. Je to prvá mobilizácia vyhlásená v Rusku od druhej svetovej vojny a spôsobila medzi obyvateľmi krajiny pobúrenie. Mnoho Rusov je totiž nespokojných s tým, že vojenské úrady posielajú povolávacie rozkazy aj mužom, ktorí nie sú spôsobilí na vojenskú službu alebo sa na nich nevzťahujú kritériá takzvanej čiastočnej mobilizácie. Do služby mali byť totiž povolávaní iba muži s vojenskými skúsenosťami či s vojenským odborným zameraním. Povolávací rozkaz však údajne dostali aj študenti a chorí či postarší ľudia.

28. septembra 2022, 18:17 Čas čítania 0:39 „Povolávajú každého, na koho narazia.“ Putinova mobilizácia už zasiahla aj KHL „Povolávajú každého, na koho narazia.“ Putinova mobilizácia už zasiahla aj KHL

Chaotická mobilizácia mužov do vojny na Ukrajine okrem toho spôsobila, že z Ruska v snahe vyhnúť sa povolaniu do armády odišli tisíce mladých mužov. Od vyhlásenia mobilizácie bolo pri protivojnových protestoch zatknutých v 30 ruských mestách približne 2000 ľudí. Niektorí dostali po zatknutí povolávací rozkaz, pričom Kremeľ uviedol, že na tom nie je nič nelegálne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia