Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
28. septembra 2022, 19:45
Čas čítania 0:57

Za kontroly na hraniciach s Rakúskom a Českom podľa Mikulca vláda nemôže. Povinnosti si vraj plníme na 100 %

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Naša krajina si podľa šéfa rezortu vnútra plní svoje povinnosti na sto percent.

Minister vnútra Roman Mikulec sa vyjadril ku kontrole hraníc so Slovenskom, ktoré zavádza Česko a Rakúsko z dôvodu ilegálnej migrácie. „Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači,” vyjadril sa k veci hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerhard Karner. Prísnejšie pravidlá by mali krajiny spustiť zo stredy 28. septembra na štvrtok 29. septembra.

Šéf rezortu vnútra Mikulec ponúka možné riešenie a zároveň dodáva, že nevidí chybu na našej strane. „My si plníme svoje úlohy vo vzťahu k schengenskej hranici na 100 percent,“ uviedol a dodal, že vec treba riešiť na celoeurópskej úrovni.

Menovite uviedol, že situácii by mohlo pomôcť, keby sa viac chránili vonkajšie schengenské hranice, najmä maďarsko-srbské. Slovensko by podľa neho mohlo zaviesť kontrolu na hraniciach s južným susedom, no túto možnosť chce pre schengenský kódex využiť až ako posledné opatrenie.

27. septembra 2022, 14:30 Čas čítania 5:20 Pri téme Ján Kováčik sa rozhovor rýchlo končí. Šéf futbalového zväzu úraduje viac ako dekádu, nemá kritikov ani protikandidáta Pri téme Ján Kováčik sa rozhovor rýchlo končí. Šéf futbalového zväzu úraduje viac ako dekádu, nemá kritikov ani protikandidáta

Predseda vlády Eduard Heger považuje opatrenia Rakúska a Česka voči nám za nesprávne a idúce proti schengenu. Situáciu by riešil podobne ako Mikulec pomocou na hraniciach medzi Maďarskom a Srbskom, ale aj zatlačením na Turecko a dodržiavanie dohôd.

Zatiaľ čo však minister Mikulec vidí chybu na vonkajších hraniciach schengenu, český šéf rezortu vnútra Vít Rakušan vníma situáciu ako nedostatočný prístup zo strany Slovenska. 

„Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ povedal a ďalej dodal: „Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali.“

Domov
Zdieľať
Diskusia