Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
27. septembra 2022, 8:02
Čas čítania 0:47

Česko dočasne obnoví kontroly na hraniciach so Slovenskom. Praha tvrdí, že na vine je slovenská vláda

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Opatrenie začne platiť od polnoci zo stredy na štvrtok a bude vraj trvať „po nevyhnutne dlhý čas“.

Česko pre zvýšenú nelegálnu migráciu dočasne obnoví hraničné kontroly so Slovenskom. Oznámil to v pondelok český premiér Petr Fiala.

„Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ priblížil český minister vnútra Vít Rakušan. „Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali,“ dodal.

Rakušan o obnovení kontrol už informoval slovenského ministra vnútra Romana Mikulca. „Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a, samozrejme, budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice,“ spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

Anketa:
Čo si myslíš o kontrolách na hraniciach? 
Je to zbytočné mrhanie času. 
Myslím si, že toto rozhodnutie je na mieste.
Pravidelne cestujem do Česka, už sa na to „teším“. 
Je to zbytočné mrhanie času. 
37 %
265 Hlasov
Myslím si, že toto rozhodnutie je na mieste.
47 %
335 Hlasov
Pravidelne cestujem do Česka, už sa na to „teším“. 
17 %
119 Hlasov

„To, čo zažívame v tomto roku, je bezprecedentná situácia, čo sa ilegálnej migrácie týka,“ povedal Rakušan s tým, že od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území ČR 11-tisíc nelegálnych migrantov. Úrady zaznamenali aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu, teda prevádzačov.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na intenzívne rokovanie so slovenskou stranou, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti.


Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov. Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

Domov
Zdieľať
Diskusia