Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
28. septembra 2022, 17:30
Čas čítania 3:53

Čo je plynovod Nord Stream, z ktorého uniká do mora plyn? Pre Rusko mocný nástroj, pre Európu achilovka

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Plynovod Nord Stream niekto znefunkčnil, aj keď cezeň posledné týždne do Európy už neprúdil žiadny plyn.

Európska únia minulý rok dovážala až 40 percent svojej spotreby zemného plynu z Ruska. Aktuálne je to už menej než 10 %. Najviac plynu prúdilo do Európy z Ruska prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1, ktorý spája Rusko s Nemeckom a denne dokázal do Európy prepraviť 170 miliónov kubických metrov plynu. 

27. septembra 2022, 15:49 Čas čítania 1:21 VIDEO: Z Nord Streamu v Severnom mori uniká plyn. Tri od seba vzdialené miesta poškodenia naznačujú, že ide o sabotáž VIDEO: Z Nord Streamu v Severnom mori uniká plyn. Tri od seba vzdialené miesta poškodenia naznačujú, že ide o sabotáž

Toto všetko sa zmenilo, keď Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu. Nielenže Moskva postupne znižovala prietok plynu v Nord Streame 1, ale Nemecko následkom vojenskej agresie zastavilo certifikáciu nového plynovodu Nord Stream 2, ktorý mohol objem prepravovaného plynu zdvojnásobiť.

Prečo prestal prúdiť plyn?

Moskva v júni znížila množstvo prepravovaného plynu v Nord Streame 1 o 75 percent, v júli tento plynovod vypla na 10 dní (vraj pre technickú poruchu) a nakoniec prívod plynu Rusi do Európy nadobro zastavili.

Dôvodom sú podľa Moskvy európske sankcie, hoci tie nijakým spôsobom dodávky plynu nepostihujú a Rusko svojím konaním porušilo platné dohody. Mnohí experti a politici hovoria o vydieraní Európy plynom. 

Teraz plynovody Nord Stream 1 aj Nord Stream 2 hlásia závažné poškodenia, ktoré pravdepodobne vznikli sabotážou. Ide zrejme o cielené poškodenie spôsobené výbuchmi pod morskou hladinou.

Nord Stream 2 plynovod
Plynovod, ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Ako vznikol kontroverzný plynovod?
Plynovod Nord Stream má dĺžku viac ako 1 200 kilometrov a pod hladinou Baltského mora prepája centrálu v ruskom meste Vyborg s centrálou v nemeckom meste Lubmin na severnom pobreží krajiny. Aj keď projekt odštartoval v roku 1997, trvalo osem rokov, kým vôbec ruský Gazprom v roku 2005 začal s výstavbou, píše BBC.

Domov
Zdieľať
Diskusia