Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
19. septembra 2022, 11:33
Čas čítania 1:19

V Pezinku dnes pokračuje súd v procese vraždy Kuciaka. Bývalý príslušník SIS Peter Tóth sa nedostavil, polícia ho má predviesť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Peter Tóth odmietol prísť svedčiť na súdne pojednávanie v kauze Kuciak.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku dnes po dvoch mesiacoch pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

Pred súdom dnes budú svedčiť Jozef Dučák a bývalý partner obžalovanej Aleny Zsuzsovej Marián Markovič. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth sa na súd odmietol dostaviť. 

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v reakcii na Tóthovu neprítomnosť nariadil policajtom predviesť ho na pondelkové pojednávanie na 11.30. Expríslušník SIS napriek predvolaniu neprišiel v pondelok svedčiť.

Archívna fotografia zo súdu s Marianom K. a Alenou Zs. z mája 2022.
Archívna fotografia zo súdu s Marianom K. a Alenou Zs. z mája 2022. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Rozhoduje sa o vine Kočnera a ZsuzsovejV prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vlani v máji prípad vrátil prvostupňovému súdu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó dostal 15 rokov nepodmienečne.


Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič.

Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica údajne prišla od Mariana K. na jeseň 2017 a prijala ju Alena Zsuzsová. Tá nie je na pojednávaní prítomná, požiadala súd o konanie v jej neprítomnosti.

Tóth po predvedení odmietol vypovedaťSvedka Petra Tótha predviedli policajti v pondelok krátko popoludní pred Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Exsiskár v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a v kauze prípravy vrážd prokurátorov odmietol vypovedať.


Poukázal na to, že po nástupe Daniela Lipšica do funkcie špeciálneho prokurátora bolo voči nemu vznesené podľa vlastných slov „politicky motivované“ obvinenie v súvislosti s prípravou stránky Na pranieri. Tvrdí, že najskôr v tom prípade dva roky vypovedal ako svedok.


„Bolo mi upreté právo na obhajobu,“ argumentoval tým, že obvinenie súvisí s vecou, v ktorej bol predvolaný na výsluch. Zdôraznil, že by pred senátom odmietol vypovedať aj v prípade, keby na to nemal zákonný dôvod a hrozila by mu poriadková pokuta.

Domov
Zdieľať
Diskusia