Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. septembra 2022, 7:24
Čas čítania 1:24

Ruská popová speváčka Alla Pugačovová žiada, aby aj ju zapísali do zoznamu zahraničných agentov

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Ruská popová speváčka Alla Pugačovová žiada, aby aj ju zapísali do zoznamu zahraničných agentov
Zdroj: Wikimedia Commons/Serge Serebro, Vitebsk Popular News

Pugačovová je zrejme vôbec prvou osobou, ktorá sama požiadala o zaradenie do tohto zoznamu.

Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová požiadala ruské ministerstvo spravodlivosti, aby ju zaradilo do zoznamu tzv. zahraničných agentov.

Ako v nedeľu informovala britská stanica BBC, Pugačovová prišla s touto žiadosťou po tom, čo ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok zaradilo do zoznamu agentov údajne financovaných Západom jej manžela Maxima Galkina. Galkin sa venuje politickej satire a je známym parodistom a moderátorom. Kremeľ tvrdí, že Galkin vykonáva politické aktivity a je za to platený Ukrajinou.

BBC pripomenula, že po začatí ruskej invázie na Ukrajinu Galkin vystúpil s ostrou kritikou tejto vojny. Neskôr komentoval aj vojnové zločiny v meste Buča. Samotná Pugačovová už viackrát prejavila svoj protivojnový postoj, ale k invázii na Ukrajinu sa priamo nevyjadrila.



Najnovšie však Pugačovová na sociálnych sieťach oznámila, že je solidárna so svojím manželom, „ktorý praje svojej vlasti prosperitu, mierový život, slobodu prejavu a to, aby naši chlapci (vojaci) prestali umierať pre iluzórne ciele, ktoré robia z našej krajiny vyvrheľa a sťažujú život našim občanom“.

Pugačovová je zrejme vôbec prvou osobou, ktorá sama požiadala o zaradenie do tohto zoznamu. Po vypuknutí vojny na Ukrajine ruské médiá informovali, že Pugačovová a Galkin so svojimi deťmi z Ruska odcestovali.

Pugačovová sa do Ruska vrátila koncom augusta – špekulovalo sa, že kvôli dvojčatám, ktoré sú stále školopovinné. Po návrate do Moskvy sa zúčastnila aj na rozlúčke so zosnulým bývalým sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom. Galkin je stále v zahraničí a vystupuje tam so svojimi zábavnými programami. Jeho publikum tvoria ruskí „expati“.

Pugačovová (73) je známa svojím emotívnym spevom a scenáristicky náročnými vystúpeniami. Hviezdnu kariéru síce zažila v 70. rokoch 20. storočia, no v bývalom Sovietskom zväze je populárna dodnes. Pre svoju slávu a obľúbenosť je považovaná za nedotknuteľnú osobu.

Štatút „zahraničný agent“ podľa AFP pripomína termín „nepriateľ ľudu“ zo sovietskych čias. Má sa vzťahovať na osoby alebo skupiny, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia a vykonávajú politickú činnosť rôzneho druhu.

Tento termín má v Rusku silne pejoratívny význam a pre svojho nositeľa znamená dodatočnú kontrolu zo strany vlády. Počet osôb zaradených do tejto kategórie v Rusku výrazne stúpol po vypuknutí vojny na Ukrajine: zahraničnými agentmi sa stali mnohí politici, aktivisti i novinári kritizujúci Kremeľ.

Domov
Zdieľať
Diskusia