Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. septembra 2022, 19:30
Čas čítania 3:51
Dominik Vetrák

Rings of Power: Prečo ohyzdi neznesú slnko, keď im v Pánovi prsteňov až tak neprekážalo, a je vízia o Númenore pravdivá?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Vysvetľujeme všetko, čo ti mohlo byť vo 4. časti Rings of Power nejasné.

Článok obsahuje spoilery k seriálu Rings of Power.

Amazon vydal štvrtú epizódu seriálu Rings of Power a už tradične majú niektorí diváci po tom, ako si ju pozreli, viacero otázok. Kto bol Elrondov otec a ako to, že doslova skončil na oblohe? Čím sa vyznamenali Elendilovi predkovia, čo za predmet je palantír, v ktorom Galadriel videla víziu o budúcnosti Númenoru, a kto sú Ar-Pharazôn z Númenoru a Adar (vodca ohyzdov v Južných krajoch)?

Prečo sa ohyzdi boja slnka natoľko, že nie sú ochotní získať dôležitý predmet, lebo sa nachádza na mieste, kam dopadajú slnečné lúče? To všetko si povieme v dnešnom článku. Ak ho chceš dočítať do konca a pochopiť tak udalosti seriálu naplno, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Vysvetlenie prvých troch častí a najdôležitejšie momenty histórie Stredozeme nájdeš tu.

Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022, 14:30

Kto je Ar-Pharazon a kráľovná regentka Míriel?

Kráľovná regentka Míriel (Cynthia Addai-Robinson) je právoplatnou dedičkou trónu númenorského kráľovstva ako dcéra Tar-Palantira. Zo začiatku mohli Númenoru vládnuť len muži a vždy to boli najstarší synovia predošlých kráľov. Šiesty kráľ Tar-Aldarion to však zmenil a jeho dcéra Tar-Ancalimë sa stala prvou z celkovo troch kráľovien Númenoru. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Míriel sa mala stať poslednou kráľovnou Númenoru, musela však byť opatrná. Aj keď elfov podporuje, robí to v tajnosti. Jej otca, predošlého kráľa Tar-Palantira, totiž práve preto vyhnali do exilu jeho vlastní ľudia. Míriel sa mala stať kráľovnou, ale nakoniec ju kancelár Ar-Pharazôn (Trystan Gravelle) donútil zobrať si ho za muža. Následne prevzal trón a vymenoval sa za kráľa Númenoru. Asi však netušil, že sa stal aj posledným kráľom ostrova.

Bol to práve on, kto zapríčinil pád Númenoru. Keď sa Sauron koncom Druhého veku znovu pokúsil ovládnuť Stredozem, pohneval si tým Númenor. Kráľ Ar-Pharazôn so svojou armádou odstrašil Sauronove sily a dorazil pred brány Mordoru bez jediného súboja, keďže sa mu nikto neodvážil postaviť.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Kráľ ponížil Saurona a odviedol ho do Númenoru ako zajatca. V priebehu niekoľkých rokov sa však zo zajatca stal kráľov dôležitý poradca a Sauronovi sa pomaly plnil plán postupného rozkladu Númenoru zvnútra.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Pád Númenoru

Nasledoval pokus kráľovstva Númenor poraziť Valar vo Valinore, čo sa však skončilo neúspechom. Bájny Númenor padol, no niektorí jeho obyvatelia prežili. Elendil na čele so svojimi synmi Anarionom a Isildurom založili ľudské kráľovstvá Arnor a Gondor v Stredozemi.  

Vzťah Númenoru k elfom

Númenor mal k elfom veľmi blízko už od začiatku svojej existencie. Nakoniec, prvým kráľom Númenoru bol Elros Tar-Minyatur, brat elfa Elronda, ktorý sa rozhodol, že svoj život dožije medzi ľuďmi ako človek, nie elf. Postupom času sa však númenorskí králi začali od zvykov elfov odvracať, no stále s nimi boli priatelia.

Aj keď sa vzťah Númenoru k elfom zmenil, na ostrove naďalej ostali tí, ktorí boli elfom verní a mali s nimi skvelé vzťahy. Nazývame ich The Faithful a Elendil je práve členom rodu Andúnië, ktorý The Faithful vedie. 

Význam Eärendila a predkov Elendila a Elronda s Elrosom

Elendilov otec bol Amandir a spoločne sú vzdialenými potomkami slávneho Elrosa, prvého kráľa Númenoru. Elrondov a Elrosov otec Eärendil bol napoly človek a napoly elf, ktorý sa vydal do Valinoru požiadať Valar, aby pomohli v boji proti Morgothovi. Tí mu vyhoveli a ako odmenu za jeho úsilie mu dali na výber, či chce ostať človekom alebo sa stať elfom.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Rozhodol sa stať elfom, zatiaľ čo Valar sa so svojou armádou vrátili do Stredozeme, aby Morgotha porazili. Pomohol im v tom aj Eärendil, keď na svojej magickej lodi Vingilot dorazil po boku množstva orlov na čele s ich kráľom Thorondorom. 

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Eärendil zabil aj najväčšieho Morgotovho draka menom Ancalagon the Black. Jeho „odmenou“ bolo, že naveky musel cestovať naprieč nebeskou klenbou a strážiť slnko a mesiac. Spomína to aj samotný Elrond vo štvrtej epizóde.

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.
Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Čo je mithril a palantír?

Ak si videl Pána prsteňov, budú ti známe oba tieto pojmy. Mithril je úžasný a vzácny kov, z ktorého napríklad elfovia a trpaslíci vyrobili aj košeľu, ktorú na sebe majú ako Bilbo, tak neskôr Frodo. Zaujímavejší je predmet palantír. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Celkovo bolo palantírov osem a pravdepodobne ich vytvoril samotný Feanor, tvorca troch silmarilov. Sedem z nich daroval Númenoru. Keď Númenor padol, zničili by sa spolu s ním, no zachránil ich Elendil a jeho synovia. Tí ich priniesli do Stredozeme a následne rozmiestnili na sedem veží a budov rozmiestnených po celej Stredozemi. Slúžili na komunikáciu na veľké diaľky, no boli to tajomné predmety plné mágie, ktoré v sebe skrývali tajomstvá. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Prečo ohyzdi neznesú slnečné lúče?

Ohyzdi nemali radi slnko a slnečné lúče už vo filmovej trilógii Pán prsteňov. Ak si spomenieš, často využívali dym či mraky na to, aby sa presúvali či útočili. Najsilnejší pritom boli v noci. Je však pravdou, že režisér Peter Jackson trochu zjemnil účinky slnečných lúčov na ohyzdov.

Odporúčané
7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. októbra 2022, 18:30

Seriál sa však odohráva tisícky rokov predtým, takže ohyzdi ešte neprešli potrebnou evolúciou natoľko, aby si na slnko zvykli. Páli ich a spôsobuje im očividnú bolesť. Morgoth totiž stvoril ohyzdov ešte v časoch, keď bola v Stredozemi úplná tma a neexistoval žiadny prirodzený zdroj svetla. Ohyzdi sú stvorenia narodené v tme, ktoré nič iné ako tmu nepoznali. Slnko je ich prirodzený nepriateľ. 

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video/Warner Bros.

V Hobitovi odznelo, že slnečné lúče ich oslabujú a dezorientujú, takže je jasné, že ohyzdi sa naprieč tisíckami rokov dokázali lepšie adaptovať na slnečné lúče. Aj preto ešte v seriáli Rings of Power kopú tunely a pohybujú sa len v noci. 

Mimochodom, potvrdila sa naša teória, že ich nový vodca Adar (po elfsky otec) je skutočne elf. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o jedného z úplne prvých ohyzdov, ktorých vytvoril Morgoth ešte v Prvom veku. Ako môžeme vidieť, Morgothovi sa to na prvýkrát nepodarilo na výbornú, a tak Adar ešte stále vyzerá ako elf. 

Nakoniec, Morgoth elfov unášal a robil z nich ohyzdov jednak s cieľom rozšíriť svoju armádu, jednak preto, aby sa vysmial ich kráse a ponížil tým ako elfov samotných, tak Valar a boha celého vesmíru Eru Illúvatara, ktorý ich vytvoril. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.
Domov
Zdieľať
Diskusia