Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer TASR
9. septembra 2022, 20:54
Čas čítania 0:55

Dnes sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Prezidentka upozorňuje na riziká extrémizmu a antisemitizmu

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Dnes sme si pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Prezidentka upozorňuje na riziká extrémizmu a antisemitizmu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Od prijatia Židovského kódexu ubehlo presne 81 rokov.

Prezidentka, predseda parlamentu a premiér si spolu s predstaviteľmi židovskej obce v Bratislave uctili obete holokaustu. Pietna spomienka sa konala na Rybnom námestí pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

S príhovormi vystúpili aj traja najvyšší ústavní činitelia, teda prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár a premiér Eduard Heger. Dopoludnia k pamätníku položili vence aj zástupcovia opozičného Smeru-SD.

Holokaust
Na snímke druhý zľava veľvyslanec Izraela na Slovensku Eitan Levon počas spomienkového podujatia k Pamätnému dňu obetí holokaustu a rasového násilia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podľa hlavy štátu by ani dnes ľudia nemali ostať ticho, ak okolo seba vidia prejavy antisemitizmu. V príhovore upozornila aj na nárast extrémizmu a povedala, že naše ústupky môžu „relativizovať zlo, ktorého dôsledkom rozumejú menšinové komunity“.

„Mnohí, ktorí prežili koncentračné tábory, hľadali bezpečnejší a slobodnejší domov v zahraničí. Pripravili sme sa tak o množstvo lekárov, právnikov, vedcov, robotníkov, s ktorými sme mohli budovať a obnovovať náš spoločný štát,“ hovorí prezidentka.  

12. novembra 2022, 10:30 Čas čítania 2:30 Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom


Zdôraznila tiež, že antisemitizmus nevznikol a nezanikol s vojnovým slovenským štátom. Varovala pred tendenčným výkladom dejín a upozornila, že do verejného života sa vracajú ľudia, ktorí fašistický režim neodsudzujú a otvorene či v náznakoch ho dokonca ospravedlňujú, oslavujú a napodobňujú, aj keď „v súčasnosti na sebe nosia namiesto uniforiem saká a používajú uhladené frázy“.

Holokaust
Premiér Eduard Heger. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko si každoročne pripomína výročie prijatia Židovského kódexu – nariadenia vlády vojnovej Slovenskej republiky o právnom postavení Židov zo septembra 1941. Prvý transport slovenských Židov bol vypravený pár mesiacov po prijatí kódexu, 25. marca 1942. V koncentračných táboroch zahynulo celkovo viac ako 70 000 židovských občanov zo Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia