Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. augusta 2022, 17:04
Čas čítania 1:14

Piloti zaspali v kokpite počas letu. Lietadlo pristálo o 25 minút neskôr

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vyčerpanie pilotov je vzhľadom na zvýšený počet letov čoraz bežnejšie.

Dvaja piloti letu zo Sudánu do Etiópie zaspali podľa CNN počas letu v kokpite Boeingu 737-800 spoločnosti Ethiopian Airlines. Operátori riadiacej veže spozorneli, keď lietadlo pokračovalo v nezmenenom smere aj výške letu po prekonaní tzv. miesta zostupu, keď malo začať klesať k pristávacej dráhe.

Riadeniu letovej prevádzky sa nepodarilo skontaktovať s posádkou napriek opakovaným pokusom dlhé minúty. Zobudil ich až výstražný zvuk po vypnutí autopilota. Incident sa našťastie skončil „iba“ 25-minútovým meškaním. Posádka aj všetci pasažieri letu z Chartúmu do Addis Abeby sú v poriadku.


Neštandardný priebeh pristávania vidno aj na letových dátach, z ktorých je zrejmé, že lietadlo preletelo pristávaciu dráhu a zmeškalo plánovaný manéver. Ethiopian Airlines incident okomentovali slovami: „Dostali sme správu, ktorá naznačuje, že etiópsky let číslo ET343 na ceste z Chartúmu do Addis Abeby z 15. augusta 2022 dočasne stratil spojenie s kontrolou letovej prevádzky v Addis Abebe. (...) Let neskôr po obnovení komunikácie bezpečne pristál. Predmetná posádka bola až do skončenia vyšetrovania vyradená zo služby.“

Letecký analytik Alex Macheras označil udalosť za „hlboko znepokojujúcu“ a predpokladá, že piloti boli vyčerpaní. „Únava pilotov nie je ničím novým a naďalej predstavuje jednu z najvýznamnejších hrozieb pre leteckú bezpečnosť na medzinárodnej úrovni.“

15. marca 2024, 9:30 Čas čítania 8:15 Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor)

Vyčerpanie pilotov je v leteckej preprave čoraz diskutovanejšou témou. Piloti amerických aeroliniek Southwest Airlines a Delta Air Lines svoje spoločnosti dokonca varovali, že vyčerpanosť je na vzostupe a predstavuje zásadné bezpečnostné riziko.

Letecká doprava zažíva celosvetovo boom po dvoch sezónach narušených pandémiou koronavírusu. V máji prišlo k obdobnému incidentu aj pri lete z New Yorku do Ríma, keď stratila riadiaca prevádzka veže kontakt s Airbusom A330 spoločnosti ITA na 10 minút.

Domov
Zdieľať
Diskusia