Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
19. augusta 2022, 17:16
Čas čítania 1:43

Igor Matovič predstavil návrh zvýšenia platov lekárov a záchranárov, Visolajský hovorí, že to problém nevyrieši

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Okrem zvyšovania platov sa chce minister financií venovať aj financovaniu vysokých škôl či zlepšiť podmienky pre študentov medicíny. Visolajský však povedal, že vláda na niektoré požiadavky lekárskych odborov stále nepredstavila riešenia.

Minister financií Igor Matovič predstavil návrh zvýšenia platov lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Lekárom bez atestácie by sa mal koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25-násobku na 1,4-násobok priemernej mzdy. Pri lekároch s atestáciou má koeficient zostať rovnaký, a to vo výške 2,3-násobku priemernej mzdy. Pri jedných aj druhých sa majú platy odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Koeficient by sa mal pri lekároch s atestáciou aj bez nej zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobok priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov.

Problémy, ktoré nevznikli včera

Igor Matovič sa vyjadril, že Slovensko má v súčasnosti problémy, ktoré nevznikli včera, ale pred niekoľkými rokmi. Jeho ponuka, ktorú dnes zverejnil, reflektuje súčasný stav rozpočtu. Vyjadril sa tiež, že peniaze, ktoré sa ušetria, budú investované do platov a zlepšenia prostredia pre zamestnancov. Okrem zvyšovania platov sa chce venovať financovaniu vysokých škôl či zlepšiť podmienky pre študentov medicíny.

„Takýto proces trvá, je to finančne náročné,“ hovorí Matovič.

Slovensko si 30 rokov neodložilo do pokladničky

Igor Matovič sa vyjadril, že Slovensko žije 30 rokov na dlh. „Ani jeden rok sme si neodložili do pokladničky. Teraz chceme odkryť karty, chceme predstaviť férovú ponuku. Ideme natvrdo. Nemáme viac financií, nemôžeme si dovoliť viac.“

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zdravotným sestrám by sa mal plat zvýšiť o 29 percent, čo predstavuje 486 eur. Lekárom o 16 percent, čo činí 555 eur. „Predkladáme férovú ponuku a myslíme si, že by mohla byť prijatá,“ dodáva.

Zvyšovanie sa týka aj záchranárov

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že pri zvyšovaní platov pre záchranárov vychádzajú z podobnej filozofie ako pri lekároch a sestrách. Koeficient minimálnej mzdy by sa im mal zvýšiť z 1,05-násobku na 1,08-násobok priemernej mzdy. Aj ich platy sa majú odvíjať od odpracovaných rokov

„Zohľadňujeme roky praxe. Uvedomujeme si dôležitosť zdravotných záchranných služieb, sú to ľudia, ktorí vidia ľudí ako prví a musia problém riešiť urgentne, v noci, v zlých podmienkach.“ 

Priemerný nárast u záchranárov má byť vo výške 295 eur. Okrem toho sa Lengvarský vyjadril, že musia riešiť aj systémové zmeny, napríklad nákup vozidiel či celkové zlepšenie podmienok záchranárov v práci. Na ich vyjadrenie zatiaľ čakajú.

Peter Visolajský si myslí, že iná možnosť ako hromadné výpovede lekárov neexistuje

„Chcem vyzvať všetkých lekárov v slovenských nemocniciach, aby sa pridali k tlaku na vládu svojou výpoveďou, lebo inú cestu nemáme,“ uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Ochotu podať výpovede podľa neho deklarovalo približne 3 500 lekárov. Visolajský poukázal na to, že vláda stále nepredstavila riešenia niektorých požiadaviek lekárskych odborov. Podotkol pritom, že rokovania trvajú desať mesiacov.

Samotné navýšenie platov podľa neho problém nevyrieši. Poukázal napríklad na potrebu nastolenia poriadku vo financovaní nemocníc či zavedenia systému DRG.

Domov
Zdieľať
Diskusia