Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2022, 6:49
Čas čítania 1:04
Tímea Krauszová

Iracká herečka žaluje týždenník The Economist za použitie svojej fotky k článku o „tučných Arabkách“

NEWS IRÁN SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Prestížny týždenník sa zatiaľ ku kritike článku nevyjadril.

Enas Taleb, jedna z najznámejších irackých herečiek, žaluje týždenník The Economist za použitie svojej fotografie. Objavila sa v článku o Arabkách, ktoré sú podľa dát tučnejšie než muži. Podľa Taleb ide o porušenie súkromia, fotka bola podľa jej slov navyše aj upravená, informuje BBC.

Čo je vás po tučných ženách v arabskom svete?

Článok s názvom Prečo sú v arabskom svete ženy tučnejšie ako muži vyšiel v The Economist koncom júla. Fotka Enas Taleb, ktorú použili, je z medzinárodného festivalu spred deviatich mesiacov. 

Pointou článku je, že k rozdielu vo váhe medzi mužmi a ženami v arabskom svete vedie niekoľko vecí. Sčasti za to môže chudoba a spoločenské obmedzenia, ktoré držia ženy v domácnosti. Výsledkom je, že nadváhu majú častejšie ženy než muži. Ďalším dôvodom však môže byť vnímanie krásy a príťažlivosti – v arabskom svete sú krivky vítané. „Iračania často označujú Enas Taleb, herečku s bujnými krivkami (na fotografii), za ideál krásy,“ píše sa v texte.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa enaastaleb_إيناس طالب🪐 (@enaastaleb)

Taleb však článok označila za urážku všetkých Arabiek, najmä však Iračaniek. Magazínu sa pýta, prečo sa tak zaujíma o tučné ženy v arabskom svete a nie o tie v Európe alebo v Spojených štátoch. Pre jordánsku televíziu sa podľa BBC vyjadrila, že pre článok čelila online šikanovaniu na sociálnych sieťach.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

So svojím výzorom je Taleb spokojná, vraví, že je zdravá a že to je podstatné. Štyridsaťdvaročná herečka má na Instagrame deväťmiliónové publikum a vo svojej rodnej krajine sa teší veľkému úspechu. Vraví, že The Economist oľutuje, že ju nahnevali. „Viem premeniť krízy na zisky.“

Článok vo všeobecnosti čelil kritike, mnohí ho na sociálnych sieťach označili za rasistický či sexistický. Týždenník sa ku kauze zatiaľ nevyjadril.

Domov
Zdieľať
Diskusia