Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
tento článok je PR správa spoločnosti H1.
25. augusta 2022, 9:15
Čas čítania 2:06
Sponzorovaný obsah

5 vecí, ktoré ste o firme Apple nevedeli

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Vedel si, že Apple je Applom, pretože mal spoluzakladateľ spoločnosti Steve Jobs veľmi rád jablká?

Je ikonická, je pokroková a opradená mýtmi. Zozbierali sme 5 faktov, ktoré ste pravdepodobne o spoločnosti Apple nevedeli.

1. Jablko, pretože...

Spoločnosť od jej založenia sprevádza názov Apple, teda jablko. Aj preto firmu mnoho ľudí v jej začiatkoch zaraďovalo do poľnohospodárskeho odvetvia. V skutočnosti je Apple Applom, pretože mal spoluzakladateľ spoločnosti Steve Jobs veľmi rád jablká.

Dnes patrí nahryznuté jablko k najznámejším logám na svete (spolu s gigantmi ako Coca-Cola, Nike, Adidas...), ale nie vždy vyzeralo rovnako. Úplne prvé logo spoločnosti Apple znázorňovalo sira Isaaca Newtona sediaceho pod jabloňou. Napokon sa však presadil návrh dúhového jablka, ktoré neskôr nahradila jeho monochromatická verzia.

apple, obchod
Zdroj: H1

2. MacBook: Na toto záruka neplatí

MacBook patrí k veľmi obľúbeným notebookom aj vďaka jeho ikonickému dizajnu, kompaktnosti a tiež výdrži batérie. Napríklad MacBook Pro s čipsetom M1 zvládne surfovať po internete 16 hodín a 25 minút.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Možno sa zastavíte pri tom, prečo sa Apple notebookom vraví MacBook. Názov má opäť pôvod v jablku. Keď sa na vzniku prvého MacBooku pracovalo, niesol projekt meno Macintosh. Podobný názov má aj kanadská odroda jablka McIntosh. Tvorca nového počítača skrátka chcel, aby bol projekt rovnako podarený ako toto červeno-zelené jablko. Skrátka, nie Granny Smith, ale McIntosh, od ktorého je už len krôčik ku skratke Mac.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú možno neviete, je absolútne nulová tolerancia voči fajčeniu. Ak pri používaní MacBooku fajčíte, strácate záruku. Apple totiž neopravuje počítače, ktoré obsahujú dechtové sadze z cigariet. Chráni tak svojich zamestnancov pred tzv. „biologickým nebezpečenstvom“.

3. AirPods: Hudba do všetkých uší

Technologický gigant Apple nezostal len pri počítačovej technike. Jedným z jeho prevratných vynálezov bol iPod, malá krabička s množstvom hudby. Už pri jej výrobe nebolo nič ponechané na náhodu. Steve Jobs napríklad hodil prvý prototyp iPodu do akvária, aby dokázal, že je v ňom stále prázdny priestor a dá sa zmenšiť.

MP3 prehrávač fungoval na trhu 21 rokov, jeho posledná verzia iPod Touch je v predaji do vypredania zásob. V tejto obchodnej činnosti však Apple naďalej ostáva, a to so svojimi bezdrôtovými slúchadlami AirPods. Dokážu sa nabiť za 15 minút a AirPods sú od druhej generácie vodoodolné. Na trhu nájdete momentálne ich tretiu generáciu a v druhej polovici roka 2022 Apple predstaví štvrtý prototyp.

4. iPhone: Keď sa píše história

V roku 2007 predstavil Steve Jobs tak trochu iný smartfón. Inžinieri Applu zahodili tlačidlá i stylusy a spoľahli sa na desať ľudských prstov. A bol to úspech, na nový iPhone stáli rady.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Záujem neopadá dodnes. Doposiaľ sa na celom svete predalo približne 2,2 bilióna iPhonov. V jednom dni sa dokonca na celej zemeguli podarí priemerne predať 849 450 mobilov iPhone (590 kusov za minútu). Najnovšia verzia iPhone 13 patrí k najpredávanejším mobilom na svete.

5. Apple Watch: Švajčiarsko nestíha

Ďalším podareným kúskom sú inteligentné hodinky. V roku 2019 ich spoločnosť Apple predala viac než celé švajčiarske hodinárske odvetvie dohromady. Apple Watch sú prelomové nielen z obchodnej stránky, ale aj vo svojom dizajne – nie sú okrúhle, stavili na obdĺžnik.

Pikantéria na záver

Apple stále bojuje s falzifikátmi. Na čínskom trhu sa z času na čas objavia očividne falošné obchody Apple. Niekedy sú však dotiahnuté takmer do dokonalosti. Napríklad jeden obchod v Kunmingu zamestnával pracovníkov, ktorí ani netušili, že nepracujú pre Apple, ale pre plagiátora.

Domov
Zdieľať
Diskusia