Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti STIEBEL ELTRON.
16. augusta 2022, 15:30
Čas čítania 3:25
Sponzorovaný obsah

Životné náklady sú na východe výrazne nižšie ako v okolí Bratislavy. Oplatí sa kvôli vyššiemu platu cestovať do hlavného mesta?

Životné náklady sú na východe výrazne nižšie ako v okolí Bratislavy. Oplatí sa kvôli vyššiemu platu cestovať do hlavného mesta?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.tatryportal.sk/tura/chata-pri-popradskom-plese/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">tatryportal.sk</a>
ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Platové rozdiely medzi východom a západom sa pomaly dorovnávajú.

Často sa vraví, že západné Slovensko a obzvlášť okolie Bratislavy ponúka lepšie pracovné príležitosti ako mestá na východe Slovenska. Je to však skutočne tak? Vďaka medzinárodne zameraným spoločnostiam, ktoré investujú do inovácií aj do svojich zamestnancov, nájdeš platovo dobre ohodnotenú prácu aj na východe krajiny. Oplatí sa teda odchádzať za prácou na západ?

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Baumann

V spolupráci so spoločnosťou Stiebel Eltron sme sa na túto otázku rozhodli nájsť odpoveď. Stiebel Eltron je totiž moderný nadnárodný koncern, vďaka ktorému má stabilnú prácu s dobrými platovými podmienkami množstvo Popradčanov aj ľudí z okolia. Firma patrí k celosvetovo známym technologickým lídrom na trhu v segmentoch ohrevu vody, elektrického vykurovania a obnoviteľných zdrojov energie a vďaka jej vysokokvalitným produktom jej dôverujú zákazníci nielen na Slovensku, ale aj vo svete. 

Porovnajme si to 

Priemerné životné náklady sa rôznia a vidieť to na cenách potravín, služieb aj dopravy. V Poprade za jednorazový 30-minútový lístok na verejnú dopravu zaplatíš 70 centov. V Bratislave 90. Za mesačný lístok dáš v Poprade 20 eur. V hlavnom meste o 10 eur viac. Za permanentku do fitka v priemere minieš 23 eur v Poprade a 29 v Bratislave. Cena za romantické rande v kine (bez snackov) sa v Poprade pohybuje okolo sumy 12,50. V Bratislave sa však šplhá na 16,50

pár, kino
Zdroj: Unsplash/Felipe Bustillo

V bývaní je obrovský rozdiel

Priepasť medzi životnými nákladmi na východe a západe Slovenska sa prehlbuje aj v súvislosti s nákladmi na bývanie. V dôsledku stúpajúcich cien energií, ale aj čoraz väčšieho dopytu rastú ceny nehnuteľností rekordnou rýchlosťou. Na priemerný prenájom jednoizbového bytu v centre Popradu si potrebuješ vyčleniť približne 480 eur mesačne. V centre hlavného mesta zaň v priemere zaplatíš takmer 660 eur. Ak ti však jednoizbák nestačí, priprav sa na oveľa väčšie rozdiely.

  Poprad Bratislava
Jednoizbový byt v centre mesta 481,57 € 656,53 €
Jednoizbový byt mimo centra mesta 378,38 € 477,57 €
Trojizbový byt v centre mesta 756,75 € 1 088,69 €
Trojizbový byt mimo centra mesta 584,76 € 820,39 €

Na prenájom trojizbového bytu v centre mesta budeš potrebovať v priemere približne 750 eur alebo takmer 1 100 eur. Mestá k sumám už určite dokážeš priradiť aj sám. Ak však za prácou neodcestuješ mimo domova, môžeš peniaze za nájom úplne ušetriť. Ak máš možnosť zostať nejaký čas bývať pri rodičoch, môžeš im dokonca pomôcť s nákladmi na energie či inými výdavkami na chod domácnosti, a pritom si postupne našetriť slušnú sumu na vlastné bývanie. Navyše nebudeš musieť odchádzať ďaleko od svojej rodiny a priateľov a začínať na neznámom mieste úplne odznova. 

Každý deň ušetríš niekoľko eur 

Rozhodli sme sa porovnať bežný modelový deň v Poprade a v Bratislave. Aby to bolo čo najviac objektívne, v oboch mestách sme porovnávali rovnaký spôsob dopravy (jednorazový 30-minútový lístok), rovnakú kávu (espresso) aj drink (Fresh Spritz) v sieti kaviarní Foxford, ktorá sa nachádza aj v Poprade, aj v Bratislave, a taktiež rovnaký obed v sieti reštaurácií McDonald’s. V takto vyskladaný deň bol rozdiel medzi Popradom a Bratislavou 6 eur a 25 centov. 

  POPRAD BRATISLAVA
Cesta do práce MHD 0,70 € 0,90 €
Espresso 1,80  2,20 €
Obed 5,16 € 6,19 €
Cesta z práce MHD 0,70 € 0,90 €
Rande v kine 12,38 € 16,50 €
Drink  4,30 € 4,60 €
SPOLU 25,04 € 31,29 €

Stabilita, dobré ohodnotenie aj blízkosť rodiny 

O tom, prečo pracovať doma a neodcestovať do Bratislavy alebo zahraničia, vedia najviac tí, ktorí sa rozhodli zostať. Eva, ktorá v spoločnosti Stiebel Eltron pracuje ako skladníčka, v tom má jasno. Rozhodla sa tu zamestnať, pretože táto firma má sídlo v blízkosti jej domova a ponúka jej stabilné pracovné prostredie aj zaujímavé benefity a odmeny. O jej spokojnosti svedčí aj fakt, že v tejto spoločnosti pracuje už takmer 40 rokov. 

Stiebel Eltron
Zdroj: Stiebel Eltron

Aj ona však uvažovala, že skúsi niečo iné. „Myslím, že každý jeden z nás sa aspoň raz v živote stretol s riešením otázky, či ostať pracovať tu alebo ísť niekam inam. Ani ja som nebola výnimkou, avšak po zvážení všetkých plusov a mínusov som sa predsa len rozhodla zotrvať na svojom doterajšom pracovisku,“ prezradila Eva. 

Z práce sa môže stať záľuba 

Popradčan Samuel pracuje vo firme Stiebel Eltron od roku 2020 ako elektroskúšač. To, ako sa z práce môže stať koníček, videl ako malý u svojho otca. „Už keď som bol malý, dostal som možnosť pozrieť sa do firmy počas dňa otvorených dverí, pretože v nej pracoval môj otec. Od malička ma bavilo sledovať ho pri práci. Videl som, že jeho práca je zároveň jeho záľubou. Bol som zvedavý, veľa som sa pýtal a zrazu som vedel, čo chcem v budúcnosti robiť. Vybral som si odbor na elektrotechnickej strednej škole priamo oproti firme,“ opísal Samuel, ktorý dnes na práci v tejto spoločnosti oceňuje, že ho baví, nemusí kvôli nej cestovať a spolupracuje pri nej s otcom aj priateľmi. 

Samuel s otcom.
Samuel s otcom. Zdroj: Stiebel Eltron

Aj na východe Slovenska si môžeš nájsť prácu, ktorá ťa bude baviť a budeš v nej dobre platovo ohodnotený, pretože platové rozdiely medzi východom a západom sa pomaly dorovnávajú. Navyše nebudeš musieť odchádzať od rodiny, začínať odznova a dokonca si ani prenajímať byt. V prípade, že zostaneš pracovať doma, v meste, v ktorom si vyrastal, môžeš sa tešiť z nižších nákladov na dopravu, jedlo či kino. V Bratislave síce zarobíš o čosi viac, no tieto peniaze pravdepodobne vrazíš do vyššieho nájmu či drahších služieb.

Dobrá práca v Poprade čaká tu
Domov
Zdieľať
Diskusia