Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
7. augusta 2022, 18:47
Čas čítania 0:52

Kľúčom k liečbe rakoviny by mohol byť hmyz. Vedci zistili, že kobylky dokážu „vycítiť“ rakovinové bunky aj odlíšiť jej rôzne druhy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Výskum ukázal, že kobylky dokážu prostredníctvom chemických senzorov v mozgu odhaliť rozdiely medzi zdravými a rakovinovými bunkami.

Kobylky by sa mohli stať kľúčom k odhaleniu rakoviny v ranom štádiu. Vedci z Michiganskej štátnej univerzity zistili, že tento hmyz dokáže nielen „ucítiť“ rakovinové bunky, ale aj identifikovať rôzne druhy rakoviny. Na novú štúdiu upozornil portál The Earth.

Výskum ukázal, že kobylky dokážu prostredníctvom chemických senzorov v mozgu odhaliť rozdiely medzi zdravými a rakovinovými bunkami. Tieto senzory by sa mohli stať podkladom na vytvorenie detekčných zariadení, ktoré by napodobňovali čuch kobyliek. 

Na odhalenie rakoviny stačí dych

Rakovinové bunky fungujú inak ako zdravé, a keď rastú, vytvárajú odlišné chemické zlúčeniny. Ak sa tieto chemické látky dostanú do pľúc alebo dýchacích ciest – čo sa stáva pri väčšine typov rakoviny – možno ich odhaliť vo vydychovanom vzduchu.

Zariadenie, inšpirované „čuchom“ kobyliek, by len na základe biomarkerov v dychu pacienta dokázalo odhaliť konkrétny typ rakoviny a dokonca aj to, v akom štádiu sa choroba nachádza.

Docent biomedicínskeho inžinierstva na Michiganskej štátnej univerzite Debajit Saha vraví, že podobné zariadenie sa vedci pokúšajú vyvinúť už pätnásť rokov, no zatiaľ neúspešne. Odborníci sú presvedčení, že ak by sa to podarilo, znamenalo by to včasné odhalenie rakoviny, a teda aj výrazne nižšiu mieru úmrtnosti.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

„Včasná detekcia rakoviny je mimoriadne dôležitá. Aby sme boli v tomto smere úspešní, musíme využiť všetky možné nástroje. Ak sa nám to podarí, rakovina sa stane liečiteľným ochorením,“ povedal spoluautor štúdie Christopher Contag.

Domov
Zdieľať
Diskusia