Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
4. augusta 2022, 7:40
Čas čítania 1:17

Čína hneď po návšteve Nancy Pelosiovej začala najväčšie vojenské cvičenie na hraniciach Taiwanu, potrvá až do nedele

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Cvičenia zasahujú aj do taiwanského územia.

Čína odštartovala štvordňové vojenské cvičenia na mori, ktoré sa konajú na hranici taiwanského územia. Séria cvičení je reakciou na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto samosprávnom ostrove, ktorá zvýšila napätie v Taiwanskom prielive.

Peking okrem toho prerušil aj niektoré obchodné väzby s Taiwanom, pozastavil vývoz prírodného piesku, ktorý je kľúčovou zložkou pri výrobe polovodičov. Tie sú jedným z hlavných vývozných produktov Taiwanu.

Hrozí konfrontácia?

Cvičenia sa uskutočnia v oblastiach s hustou premávkou a ich súčasťou budú aj streľby na dlhé vzdialenosti ostrou muníciou. Čína tvrdí, že prakticky ide len o krátkodobú blokádu, ale Spojené štáty americké aj Európska únia cvičenia odsúdili. Voči cvičeniam sa ohradil aj Taiwan, tamojšie ministerstvo obrany argumentuje tým, že sa narušujú teritoriálne vody ostrova. Ohrozujú sa tým kľúčové prístavy a mestské oblasti ostrova.

Podľa Taiwanu chce Čína narušiť mier a stabilitu. Podľa analytičky Bonnie Lin bude zrejme taiwanská armáda reagovať opatrne, ale stále hrozí aj konfrontácia. „Ak sa napríklad Čína rozhodne letieť cez vzdušný priestor Taiwanu, je tu šanca, že sa ich Taiwan pokúsi zastaviť,“ povedala pre BBC. Vraví, že by mohlo dôjsť aj ku kolízii. V rámci prípravy na cvičenia požiadali taiwanské obchodné lode, aby využili iné trasy.

Svetoví lídri cvičenie odsúdili

„Neexistuje žiadne opodstatnenie na to, použiť návštevu (Pelosiovej) ako zámienku na agresívne vojenské aktivity v Taiwanskom prielive. Pre zákonodarcov z našich krajín je medzinárodné cestovanie normálne a rutinné,“ povedal na Twitteri šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

USA označili cvičenia za nezodpovedné. „Vždy, keď armáda vykonáva aktivity, ktoré zahŕňajú možné testovanie rakiet, nacvičovanie paľby, bzučanie stíhačiek na nebi a pohyb lodí po mori, existuje možnosť vzniku nejakého incidentu,“ povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov, ktorá sa skončila v stredu, preto Čína vníma ako provokáciu a vyhrážala sa, že za ňu USA „zaplatia“.

Domov
Zdieľať
Diskusia