Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
29. júla 2022, 8:45
Čas čítania 0:40

USA: Orbánove výroky o nezmiešanej rase sú neospravedlniteľné

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa Washingtonu ide o vyjadrenia pripomínajúce výroky z nacistickej éry.

Spojené štáty odsúdili vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý varoval pred vytvorením „zmiešanej rasy“. USA ich označili za neospravedlniteľné a podľa Washingtonu ide o vyjadrenia pripomínajúce výroky z nacistickej éry. 


Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price prečítal reportérom vyhlásenie osobitnej veľvyslankyne USA proti antisemitizmu Deborah Lipstadtovej. Tá uviedla, že bola „hlboko znepokojená“ využitím „rétoriky jasne evokujúcej nacistickú rasovú ideológiu“ zo strany maďarského premiéra.


„Desaťročia po skončení holokaustu je pre jedného lídra neospravedlniteľné zľahčovať nacistické masové vyvražďovanie,“ vyjadrila sa Lipstadtová.

„Výroky, ktoré sme počuli od premiéra Orbána, nie sú odrazom zdieľaných hodnôt, ktoré viažu Spojené štáty k Maďarsku, ktoré slúžia ako základ vzťahov medzi našimi ľuďmi a ako základ pre vzťahy Spojených štátov a našich ďalších spojencov,“ dodal hovorca rezortu diplomacie USA.


Orbán vyvolal vlnu kritiky po tom, keď počas prejavu v Rumunsku varoval pred miešaním Európanov s neeurópskou rasou. Vo štvrtok vyhlásil, že jeho vyjadrenia boli nesprávne pochopené a že odmietol antisemitizmus preto, že v spomínanom prejave hovoril z „kultúrneho“ hľadiska. Pre kontroverzné výroky maďarského premiéra odstúpila jeho dlhoročná poradkyňa.

Anketa:
Čo si myslíš o slovách maďarského premiéra?
Je to naozaj cez čiaru.
Je v poriadku, čo povedal.
Je to naozaj cez čiaru.
80 %
220 Hlasov
Je v poriadku, čo povedal.
20 %
56 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia