Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. júla 2022, 8:59
Čas čítania 1:07

Orbánova dlhoročná poradkyňa odstúpila po jeho výrokoch o nemiešaní maďarskej rasy. Kritiku schytal aj od židovskej obce

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zsuzsa Hegedüsová hovorí o prejave hodnom Josepha Goebbelsa.

Dlhoročná poradkyňa maďarského premiéra Viktora Orbána odstúpila z funkcie v reakcii na jeho prejav v rumunskom Sedmohradsku. Zsuzsa Hegedüsová kritizovala Orbánov „hanebný postoj a prejav označila za „čisto nacistický text hodný Josepha Goebbelsa“ – šéfa nacistickej propagandy.

Orbán v kontroverznom prejave pravdepodobne narážal aj na plynové komory nemeckého nacistického režimu. Počas toho, ako kritizoval plán Bruselu znížiť dopyt po plyne v Európe o 15 percent, povedal: „Nechápem, ako sa to bude presadzovať – hoci, ako som pochopil, minulosť nám v tomto smere ukazuje nemecké know-how.“

V reakcii na stanovisko svojej dlhoročnej poradkyne Viktor Orbán svoje výroky obhajoval a povedal, že jeho vláda „uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči antisemitizmu aj rasizmu“.

Orbánovo vyjadrenie o „nezmiešanej maďarskej rase“ dôrazne odsúdil aj medzinárodný osvienčimský výbor, ktorý založili v roku 1952 preživší holokaustu. Výbor prejav označil za „hlúpy a nebezpečný“ a Európsku úniu vyzval, aby sa naďalej dištancovala od „Orbánovho rasistického podtónu a dala svetu jasne najavo, že Orbán nemá v Európe budúcnosť“

20. februára 2023, 12:30 Čas čítania 3:38 Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA) Oslovili sme slovenských Maďarov: Ak by Orbán obsadil územie južného Slovenska, pôjdem ho brániť (ANKETA)

Prejav medzi preživšími holokaustu podľa podpredsedu organizácie Christopha Heubnera pripomenul „temné časy ich vlastného vylúčenia a prenasledovania“. Odsúdil ho aj hlavný rabín maďarskej židovskej komunity Róbert Frölich.

Dlhoročný maďarský premiér, ktorý je známy svojou protiimigračnou rétorikou aj politikou, sa v podobnom duchu vyjadril aj v minulosti, ale podľa pozorovateľov to bolo dosiaľ vždy bez použitia maďarského výrazu pre „rasu“.


Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács Viktora Orbána obhajuje a vraví, že ho „nesprávne interpretovali tí, ktorí zjavne nechápu rozdiel medzi miešaním rôznych etnických skupín, ktoré všetky pochádzajú zo židovsko-kresťanskej kultúrnej sféry, a miešaním národov z rôznych civilizácií“.

Domov
Zdieľať
Diskusia