Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. júla 2022, 8:07
Čas čítania 1:22

POŽIARE V ČESKU NAŽIVO: Hasiči začali streamovať zásah pri extrémnom požiari pre verejnosť

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Na tisíc hektároch zasahujú stovky hasičov. S požiarom bojujú už od nedele.

Českí hasiči začali streamovať zásah pri požiari v Českom Švajčiarsku, upozornil na to portál Omédiách. Prenos je dostupný na Youtube. Pôvodne išlo o zábery určené len pre veliteľa zásahu, hasiči ich však zverejnili aj s cieľom odradiť ľudí, aby k ničivému požiaru cestovali zo zvedavosti. Stream je dostupný od stredy večera a nepretržite zachytáva pohľad z viacerých špeciálnych dronových kamier.  

Ľudia prostredníctvom niekoľkých kamier môžu sledovať východný smer, kde sa nachádzajú obce Mezná a Kamenická Stráň, severozápadný smer, kde je Hřensko a severovýchodný smer s Pravčickou bránou.

Ide o vôbec prvé streamovanie zásahu hasičov pri takomto intenzívnom požiari, verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť, ako zásahy prebiehajú.  

Český Úrad pre civilné letectvo v stredu vyhlásil nad Národným parkom České Švajčiarsko bezletovú zónu. V Národnom parku České Švajčiarsko podľa riaditeľa ústianskych hasičov Romana Vyskočila aktuálne horí predovšetkým v blízkosti obce Jetřichovice. Podľa Českej televízie z obce preventívne evakuovali 450 ľudí.

Pomáhajú aj Slováci

Český premiér Petr Fiala v stredu povedal, že požiar v okolí Hřenska je svojím rozsahom v Českej republike výnimočný. „Ďakujem všetkým, ktorí sa na hasení požiaru podieľajú a snažia sa ho v ťažkých podmienkach dostať pod kontrolu,“ napísal na Twitteri. Za pomoc sa poďakoval aj zahraničným hasičom.


Okrem Slovákov pomáha Čechom pri hasení aj poľský vrtuľník. Podvečer na letisku vo Vodochodoch pristáli aj očakávané hasiace lietadlá Canadair z Talianska, ktoré poskytla EÚ z flotily rescEU. Dokážu nabrať 6 000 litrov vody, čo je šesťkrát viac než objem českých bambivakov. Český minister vnútra Vít Rakušan si od nasadenia týchto lietadiel sľubuje prielom v hasení požiaru.

18. augusta 2022, 14:30 Čas čítania 5:01 Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách Slováci začali konšpirovať už aj o suchu a požiaroch. S expertom vyvraciame hoaxy o klimatických zmenách

Pri hasení rozsiahleho požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko by mohol pomôcť vrtuľník Ozbrojených síl SR. Minister obrany Jaroslav Naď komunikuje s českou stranou a je pripravený pomôcť, ak sa situácia nezlepší. 

„Pomoc obyvateľstvu je na prvom mieste. Robíme, čo vieme, kapacity sú limitované. Zároveň sa snažíme pomôcť aj našim priateľom v Slovinsku, Českej republike alebo kdekoľvek inde. Keby nastala situácia, že by u nás boli také zásadné a obrovské požiare, aké sú v týchto krajinách, aj my by sme boli vďační, keby nám prišli pomôcť,“ skonštatoval Naď.

Domov
Zdieľať
Diskusia