Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2022, 19:09
Čas čítania 0:35
Jakub Paulík TASR

Poliaci zaradili mačky medzi cudzie invazívne druhy. Ročne u nášho severného suseda zabijú stovky miliónov zvierat

ZAUJÍMAVOSTI MAČKY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dôvodom sú škody, ktoré vraj majú mačky na svedomí.

Mačky v Poľsku podľa Ústavu ochrany životného prostredia Poľskej akadémie vied patria po novom medzi invazívne nepôvodné druhy. Bartlomiej Gorzkowski z nadácie Epikrates povedal, že iba v Poľsku za rok 2019 zabili 631 miliónov malých cicavcov a 144 miliónov vtákov.

Mačka domáca sa tak v Poľsku stala 1 787. druhom invazívneho zvieraťa, na čo podľa biológa z poľskej akadémie vied Wojciecha Solarza, autora tohto rozhodnutia, spĺňa podmienky stopercentne. 

Veterinárna lekárka Dorota Sumiňska však Solarzove názory kritizovala. Tvrdí, že za úmrtiami stojí aj znečistené životné prostredie či prekreslenie fasád budov v mestách, do ktorých vtáky narážajú. Tieto nárazy sa pritom neraz skončia smrťou.

Anketa:
Súhlasíš s týmto rozhodnutím?
Áno.
Nie.
Áno.
40 %
400 Hlasov
Nie.
60 %
595 Hlasov

Niektoré mediálne výstupy podľa Solarza vytvorili dojem, ako keby inštitút vyzýval na eutanáziu mačiek v Poľsku. Na svojom webe preto zdôraznili, že sú proti „akémukoľvek krutému zaobchádzaniu so zvieratami“. Majiteľom iba odporučili, aby obmedzili čas, ktorý ich mačky trávia mimo domu v období hniezdenia vtákov.

Odporúčané
Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) 2. februára 2019, 13:43
Domov
Zdieľať
Diskusia