Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 8:04
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská TASR

Rusko začalo mobilizovať dobrovoľníkov, aby doplnilo nedostatok vojakov. Sľubuje im 6 000 eur mesačne

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Rusko nariadilo všetkým regiónom, aby vytvorili dobrovoľnícke prápory, ktoré sa majú podieľať na ruskej invázii na Ukrajinu.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že Rusko spúšťa „dobrovoľnícke mobilizácie“ s cieľom doplniť nedostatok vojakov do svojich síl v čase prebiehajúcej ofenzívy na Ukrajine.


V novej správe ISW sa píše, že Kremeľ „pravdepodobne nariadil federálnym subjektom (čiže regiónom), aby vytvorili dobrovoľnícke prápory, ktoré sa majú podieľať na ruskej invázii na Ukrajinu, namiesto toho, aby v Rusku vyhlásili čiastočnú alebo úplnú mobilizáciu“. Každý región Ruska musí podľa zverejnenej správy vytvoriť aspoň jeden dobrovoľnícky prápor.

Sľubujú im až 6 000 eur mesačne

Termín mobilizácia dobrovoľníkov podľa ISW zrejme naznačuje, že Kremeľ nariadil 85 „federálnym subjektom“ – vrátane okupovaného mesta Sevastopoľ a Krymu – aby verbovali dobrovoľníkov a stimulovali ich finančnou odmenou s cieľom vytvorenia nových práporov, namiesto toho, aby sa v rámci mobilizácie museli spoliehať na odvádzanie brancov, či na povinné povolávanie všetkých záložníkov.


Ak by v každom regióne vznikla najmenej jedna vojenská jednotka zložená zo 400 mužov, dobrovoľnícke prápory by mohli do konca augusta získať až do 34-tisíc nových vojakov.


Regionálni predstavitelia údajne verbujú mužov do 50 rokov na šesťmesačné kontrakty, pričom im ponúkajú mesačné platy od 3 750 dolárov (3 492 eur) do 6 000 dolárov (5 987 eur). Niektoré regióny údajne ponúkajú bonusy za okamžité prihlásenie sa do spomínaných jednotiek vo výške 3 400 dolárov (3 393 eur), ako aj rozličné sociálne benefity pre vojakov a ich rodiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia