Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
14. júla 2022, 11:00
Čas čítania 3:54

Igor Matovič pred mesiacom nevedel zostaviť rozpočet. Teraz si protirečí a Sulíka nazýva „ujo trucko”, ktorý si „niečo šľahol”

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič v stredu zverejnil status na Facebooku, podľa ktorého sú verejné financie v poriadku a Richard Sulík je ten, kto sa v nich mýli. Ešte 31. mája hovoril niečo úplne iné.

Minister financií Igor Matovič v stredu po boku Eduarda Hegera oznámil pomoc zamestnancom štátnej správy a učiteľom.

Neskôr na Facebooku tvrdil, že verejné financie sú vo veľmi dobrom stave, pretože obracia každé euro trikrát. Tento výrok je v priamom rozpore s tým, čo hovoril 31. mája v diskusii Denníka N, keď vyhlásil, že sa rozpočet na rok 2023 možno nepodarí zostaviť. 

Týmto opäť útočí na stranu Sloboda a solidarita, ktorá medzičasom vypovedala koaličnú zmluvu a žiada jeho odchod. Igor Matovič si pripísal zásluhy za jednorazový 500-eurový príspevok a aj za novú kolektívnu zmluvu, ktorá sľubuje verejnej správe zvýšenie platov o viac ako 20 percent počas najbližšieho viac ako roka. 

„Nárast platov učiteľov o 26,9 percenta a ostatných zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme o 21,2 percenta v priebehu 14 mesiacov je historicky najvyššie zvyšovanie platov,“ pochválil sa predseda hnutia OĽaNO v nočnom statuse.

Igor Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ujo trucko si niečo šľahol

Igor Matovič tvrdí, že vo verejných financiách sa mýli Richard Sulík, aj keď ho priamo v statuse nemenuje. Vetné konštrukty s týmto podtónom o rozvrate rozpočtu používa v posledných statusoch opakovane, keď komentuje ultimátum SaS. „V SaS sú ochotní 1. septembra 2022 povaliť aj tretiu vládu, lebo vraj Matovič rozvrátil s rodinným balíčkom verejné financie – a navyše s fašistami! A opakujú to ako papagáji,“ písal nedávno v statuse o údajných klamstvách SaS. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Sám však pred šiestimi týždňami povedal, že bude mať na jeseň problém zostaviť štátny rozpočet na rok 2023, čo vtedy považoval za možný dôvod rozpadu koalície, pretože pre stranu Sloboda a solidarita je červenou čiarou zvyšovanie daní pre tzv. negatívne externality – teda hazard, tabak alebo alkohol. „Nerád ľuďom beriem nádej, ale myslím si, že táto koalícia je zrelá na rozpad. A myslím to úplne úprimne,“ povedal.

Tvrdil vtedy, že rozpočet na rok 2023 na ministerstve financií už pripravujú a bez zvýšenia daní ho pravdepodobne nebudú vedieť dokončiť. 

„Ja som minister financií a som zodpovedný za to, aby som predložil rozpočet na budúci rok. Dnes sme sedeli nad číslami a vychádza to veľmi, veľmi zúfalo. A zároveň máme koaličného partnera, ktorý vám povie – červená čiara je zvýšiť daň na alkohol, čo je 77 miliónov,“ povedal Denníku N.

Teraz to však Igor Matovič vidí presne opačne, financiám podľa neho nerozumie Richard Sulík.

„… a to ujo trucko tvrdí, že máme verejné financie v totálnom rozklade. Presný opak je pravdou. Poctivo spravujeme našu spoločnú kasičku… až tak, že deficit v pomere k príjmom rozpočtu máme ku koncu júna nižší ako v pohodkovom predkrízovom roku 2019. Ak toto niekto nazýva rozklad verejných financií, tak buď si niečo šľahol, alebo sa tomu vôbec nerozumie, alebo považuje ľudí za totálnych hlupákov. Neviem, čo je horšie,“ napísal v statuse 13. júla 2022. 

Zvyšovanie platov pre zamestnancov v školstve zaťaží rozpočet štátnej správy asi o miliardu eur. Igor Matovič neodpovedal na tlačovej konferencii na otázky, odkiaľ na to zoberie peniaze. Vraj k tomu zorganizuje samostatnú tlačovú konferenciu, kde všetko dopodrobna vysvetlí. Bude jej predchádzať rokovanie so zdravotníkmi, ktorým rovnako sľúbili zvyšovanie platov. 

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Nedávno na ministerstve financií zorganizovali tlačovú konferenciu, kde oznámili, že štát vyberá dane efektívnejšie a prognózuje až dve miliardy nadvýberu na budúci rok. Na tlačovej konferencii v stredu Igor Matovič zopakoval, že sa darí lepšie vyberať dane. 

Sulík Matovič
Zdroj: TASR

Balík za miliardu schválili bez SaS, tá si pripisuje zásluhy

Igor Matovič v závere statusu zdôraznil, že dohodu s odborármi schválili bez účasti strany Sloboda a solidarita. 

Minister školstva Branislav Gröhling však ocenil, že požiadavky na zvýšenie platov učiteľov a ďalších zamestnancov školstva konečne vypočuli. 


„Dobrá správa. Platy pedagogických a odborných zamestnancov v roku 2023 sa zvýšia o desať percent od 1. januára a o dvanásť percent od 1. septembra 2023. U nepedagogických zamestnancov je to sedem percent a desať percent. Oceňujem, že naše požiadavky boli konečne vypočuté,“ skonštatoval minister, podľa ktorého schválili to, čo navrhoval už skôr.

Aj Richard Sulík si myslí, že Igor Matovič a Eduard Heger spravili presne to, čo SaS navrhovala pred mesiacmi. „Naša niekoľkomesačná snaha o vyššie platy pre učiteľov a zamestnancov v školstve bola dnes vypočutá. Aj v Exceli sa vzdelanie nachádza vždy v tých najvyšších riadkoch.“

Branislav Gröhling
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťak

Koaličnú krízu chcú riešiť na večeri

Premiér Eduard Heger považuje za dôležité, aby sa diskusia o situácii v koalícii preniesla za zatvorené dvere a rokovací stôl. Pozval ho preto na spoločnú večeru v sobotu.

31. augusta 2023, 12:00 Čas čítania 0:17 „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť

Od stretnutia s lídrom SaS Richardom Sulíkom očakáva otvorenú a korektnú diskusiu, pri ktorej si budú uvedomovať zodpovednosť aj hrozbu návratu vlád Smeru-SD. Zároveň však predseda vlády vyhlásil, že Igora Matoviča za žiadnych okolností neodvolá, a tak nesplní ani základnú podmienku strany SaS. Je to vraj pre neho uzavretá téma. 

Richard Sulík trvá na tom, že ak 31. augusta nebude na stole nová koaličná zmluva, všetci štyria ministri strany Sloboda a solidarita podajú demisiu. 

Do sporu vstúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa chce stretnúť s predsedom vlády budúci týždeň. „To, čo ma zaujíma, je funkčnosť vlády, pretože všetky krízy, ktorým čelíme, nemajú prázdniny. Zároveň čelíme vnútropolitickej kríze. Veľmi ma zaujíma, aká je jeho vízia, jeho pohľad na ďalšie fungovanie vlády,“ ozrejmila prezidentka. K situácii sa má vyjadriť po stretnutí s predsedom vlády.

Hlava štátu si všimla, že komunikácia medzi koaličnými partnermi prebieha skrz sociálnu sieť či cez médiá. Nedávno sa do nej zapojil aj samotný premiér.

Miroslav Žiak zo SaS očakáva, že ultimátum SaS bude musieť vyriešiť jedine premiér Eduard Heger a nemyslí si, že tlak poslancov OĽaNO môže mať vplyv na ďalší vývoj. „Aj keby mal Eduard Heger na svojej strane všetkých poslancov OĽaNO, proti Igorovi Matovičovi sa nepostaví,“hovorí v rozhovore pre Refresher poslanec s odvolaním sa na informácie z prostredia Matovičovho klubu.

23. júla 2023, 14:30 Čas čítania 10:38 Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor)

Poslanec SaS Miroslav Žiak je náhradníkom za Richarda Sulíka v Národnej rade SR, podľa aktuálnych pravidiel by tak z parlamentu vypadol, ak by liberáli odišli z koalície. „Napriek tomu súhlasím s vypovedaním koaličnej zmluvy. Ak bude Igor Matovič stále robiť experimenty a skúšky, Hlas so Smerom to jednoznačne postavia a nebudú potrebovať nikoho.“

Domov
Zdieľať
Diskusia