Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 7:37
Čas čítania 0:57
Tímea Krauszová TASR

V novembri 2022 bude na zemi viac ako 8 miliárd ľudí, predpovedajú výskumníci. Kedy prekročíme hranicu 10 miliárd?

V novembri 2022 bude na zemi viac ako 8 miliárd ľudí, predpovedajú výskumníci. Kedy prekročíme hranicu 10 miliárd?
Zdroj: Unsplash/Dim Hou
NEWS OSN VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

OSN hovorí o pomalšom, ale vytrvalom raste počtu ľudí na Zemi.

V roku 2011 žilo na zemi sedem miliárd ľudí. Už tento rok prekročíme hranicu ôsmich miliárd, informuje Organizácia spojených národov. Počet ľudí na zemi rastie podľa výpočtov výskumníkov čoraz pomalšie, čo je dobrou správou najmä pre rozvojové krajiny. V roku 2020 podľa OSN miera rastu svetovej populácie po prvý raz od roku 1950 klesla pod jedno percento ročne.

3 miliardy ľudí za 33 rokov

OSN vydáva správu s prognózami o počte obyvateľov každý rok 11. júla na Svetový deň populácie. Napriek tomu, že populácia sa rozrastá pomalšie ako doteraz, pravdepodobne už okolo 15. novembra 2022 prekročíme hranicu ôsmich miliárd ľudí. Prvýkrát sa tento deň dostal do kalendára  v roku 1989 ako pripomienka 11. júla 1987, keď počet obyvateľov zeme dosiahol päť miliárd. 

Výskumníci predpovedajú, že v roku 2030 bude na našej planéte 8,5 miliardy ľudí a do roku 2050 sa ich počet zvýši na 9,7 miliardy. V roku 2080 by mala svetová populácia dosiahnuť vrchol 10,4 miliardy, a ten by podľa prognóz mal „vydržať“ približne do roku 2100.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Spomalenie rastu, napriek regionálnym rozdielom, ponúka mnoho príležitostí najmä pre rozvojové krajiny, myslí si riaditeľ populačnej divízie Oddelenia OSN pre ekonomické a sociálne záležitosti John Wilmoth. Platí to okrem boja proti chudobe a hladu predovšetkým pre oblasť vzdelávania, keďže menší počet detí znamená vyššiu pozornosť na jedno dieťa.

Podľa Wilmotha budú rodiny aj spoločnosti môcť viac investovať do každého dieťaťa, keď sa priemerná veľkosť rodiny zníži. Tým môžu rozvíjať ľudský kapitál obyvateľstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia