Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti L'Oréal
20. júna 2022, 9:00
Čas čítania 1:25
Sponzorovaný obsah

Obťažovanie na verejnosti zažili takmer tri zo štyroch slovenských žien. Vedel by si zasiahnuť?

ZAUJÍMAVOSTI SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Pozri sa, čo môžeš robiť, ak si svedkom obťažovania.

Až 86 percent slovenských žien do 34 rokov má skúsenosť s obťažovaním na verejnosti a 64 percent žien sa radšej vyhýba večerným prechádzkam, či sa upravujú tak, aby nelákali nechcenú pozornosť. Akonáhle dôjde k obťažovaniu, len málokto z okolia zasiahne a obeť zostáva v stresujúcej situácii odkázaná sama na seba. Jednoduchý návod, ako pomôcť, prináša značka L’Oréal Paris a jej projekt Stand Up.

viac informácií

Mnohí z nás, bez rozdielu či sme muž alebo žena, nevieme, ako správne zareagovať, keď sme svedkami obťažovania. Značka L’Oréal Paris preto prichádza s návodom, čo robiť, ak si na verejnosti všimneš nevhodné správanie, ako sú sexuálne podfarbené komentáre, nevyžiadané dotyky, narušovanie osobného priestoru alebo naliehanie na schôdzku a ďalšie formy obťažovania. Aj zdanlivo „nevinné“ pokrikovanie a hvízdanie dokážu v ženách vyvolať strach zo znásilnenia a spôsobiť jazvy na duši.

L'Oréal
Zdroj: L’Oréal

Projekt Stand Up a jeho účinná metóda 5D chce preboriť bariéru medzi mlčky sa prizerajúcim okolím tak, aby ženy našli ochranu a mohli sa kdekoľvek cítiť v bezpečí. Na stránkach www.standup-slovensko.com nájdeš množstvo informácií, názorných videí, ale aj registráciu na online či osobný vzdelávací kurz.

Ako sa teda správne zachovať, ak si všimneš problematickú situáciu?

Predovšetkým neodvracaj zrak a nájdi odvahu zasiahnuť. Niekedy stačí páchateľa vyrušiť upustením nejakej veci alebo otázkou na cestu. Ak si odvážna povaha a situácia nie je príliš nebezpečná, môžeš páchateľa osloviť a v pokoji ho požiadať, aby so svojím správaním prestal. V prípade, že je to možné, môžeš sa obrátiť na autoritu v okolí, ako je napríklad polícia, SBS pracovník alebo vodič električky, a prinútiť ich zakročiť.

Ak vytvoríš videozáznam incidentu, spýtaj sa obete, ako s ním chce naložiť – rozhodne ho nevešaj nikam online. Na pomoc nie je neskoro ani po skončení incidentu – obeti psychicky pomôže, keď ju upokojíš a podporíš, aby vedela, že sa môže opäť cítiť v bezpečí.

L'Oréal
Zdroj: L’Oréal

Pozri sa na web Stand Up Slovensko a nauč sa jednoduchú metódu 5D pomocou nenáročného online kurzu. Pomôžeš tak značke L’Oréal Paris a neziskovej organizácii Konsent s ich cieľom preškoliť čo najviac ľudí a aktívne prispieť k tomu, aby sa ulice stali bezpečným miestom, kde sa každá žena môže cítiť bez obáv sama sebou.

prejsť na online kurz
Domov
Zdieľať
Diskusia