Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Proficio.
10. júna 2022, 11:35
Čas čítania 1:40
Sponzorovaný obsah

Ako prebieha tandemový zoskok padákom? Vyskúšali sme to!

ZAUJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ruky sa trasú a šteklenie v žalúdku je kombinácia strachu a vzrušenia. Do skoku zostávajú iba minúty.

Tandemový zoskok padákom je sen väčšiny adrenalínových začiatočníkov. Riziká sú pri tandeme minimálne a zážitok je to naozaj intenzívny. Vykročiť do prázdna vo výške 4 kilometrov a padať k zemi rýchlosťou okolo 200 km/h jednoducho nie je niečo, čo zažijete každý deň.

Skok do histórie

Lietanie ľudí lákalo odjakživa. Za prvé pokusy o zoskok padákom by sa s trochou zveličenia dali považovať zoskoky dvorných šašov v Číne, ktoré vykonávali už okolo 10. storočia. Avšak len z malých výšok a namiesto padáka mali skôr dáždniky.

Prvý „naozajstný“ zoskok sa uskutočnil až v roku 1783, keď Francúz Louis-Sébastien Lenormand zoskočil z veže observatória a pristátie bolo úspešné. V tom čase neslúžil padák na zábavu, ale bol to záchranný prostriedok. A osvedčil sa. Zachraňoval životy v balónoch a neskôr aj pilotom bojových lietadiel. Počas druhej svetovej vojny sa z neho stal navyše aj prostriedok dopravy zásob.

Po vojne sa z parašutizmu stáva konečne šport. Roku 1950 sa konali prvé majstrovstvá sveta v zoskokoch na presnosť. K sprístupneniu širokej verejnosti už zostával naozaj len krôčik.

Proficio
Zdroj: Proficio

Trocha nervozity ešte nikoho nezabilo

Že sa tešenie strieda s nervozitou, je úplne normálne. Počítajú s tým aj inštruktori. Ich vtipy sú pripravené odľahčiť aj tú najťaživejšiu atmosféru. Kým s vami poletia voľným pádom, je ešte potrebné zariadiť pár formalít. Trochu teórie a podpísanie formulára s tým, že do toho idete na vlastné riziko. Čo by vás rozhodiť nemalo, veď neskáčete sami a môžete si byť istí, že inštruktor sa chystá pristáť v celku.

Lietadlom len hore

Obliekame si kombinézy a ide sa k lietadlu. Ak niekto nebol nervózny doteraz, tak pri lete do 4 000 metrov sa to zmení. Táto letenka je totiž jednosmerná! Let trvá asi 20 minút a ponúka skvelú kochačku krajinou. Počas letu si k sebe inštruktor skokana pripevní a skontroluje, či je všetko tak, ako má byť. Už zostáva len nasadiť si okuliare a čakať na signál.

Odporúčané
Kam na predĺžený víkend počas Veľkej noci? Týchto 5 rozprávkových ubytovaní si zamiluješ Kam na predĺžený víkend počas Veľkej noci? Týchto 5 rozprávkových ubytovaní si zamiluješ 2. marca 2024, 9:00

Len čo sa zavelí zoskok, jediná cesta k zemi vedie voľným pádom. A padá sa takmer minútu. Čo možno nevyzerá ako dlhý čas, ale je to relatívne. Padáte priamo k zemi. 200 kilometrov za hodinu! To vám poriadne prešuchorí vlasy.

Proficio
Zdroj: Proficio

Ako sa to riadi?

Po otvorení padáka sa poriadny hukot mení na pokojný vyhliadkový let, počas ktorého si vyskúšate aj riadenie padáka. Rôzne kúsky síce skrátia čas letu, ale za ten pocit to rozhodne stojí!

Ten pocit slobody a nával adrenalínu a endorfínov je skrátka neopísateľný. To sa jednoducho musí zažiť! Dobrá správa je, že tandemový zoskok padákom si môžete vychutnať na letiskách po celom Slovensku.

Proficio
Zdroj: Proficio
Domov
Zdieľať
Diskusia