Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
26. apríla 2022, 14:37
Čas čítania 1:17

Ekonomická univerzita v Bratislave je na chvoste najlepších univerzít Slovenska. V rebríčku Scimago vedie Univerzita Komenského

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Celkovo si všetkých 16 univerzít v tohtoročnom rebríčku zlepšilo svoje umiestnenie.

V rebríčku Scimago Institutions Ranking (SIR) 2022 sa umiestnilo 19 slovenských inštitúcií vrátane 16 univerzít. Všetky univerzity v tohtoročnom rebríčku zlepšili svoje umiestnenie, informuje portál Slovenskej rektorskej konferencie.

Najlepšie umiestnenie v SIR 2022 zaznamenala Slovenská akadémia vied, ktorej patrí 511. miesto (v roku 2020 jej patrilo 608. miesto). 

Najúspešnejšia slovenská vysoká škola bola Univerzita Komenského v Bratislave na 573. mieste (v roku 2021 obsadila 627. miesto). Prvú trojku najúspešnejších slovenských univerzít tvoria ešte Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach na 619. mieste (v roku 2021 bola na 670. mieste) a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre na 651. mieste (v roku 2021 obsadila 745. miesto).

Ekonomická univerzita na poslednom mieste

Nižšie sa umiestnila Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Slovenská technická univerzita v Bratislave a Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. 

27. marca 2024, 13:00 Čas čítania 3:39 Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru

Na samotnom chvoste rebríčka sa umiestnila Ekonomická univerzita v Bratislave (celkovo 732. miesto) a Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (na 720. mieste) v Trenčíne.

Rebríček Scimago hodnotí univerzity podľa troch súborov ukazovateľov – výkonnosť výskumu (50 percent), inovačné výstupy (30 percent) a spoločenský dosah meraný viditeľnosťou na webe (20 percent).

Cieľom rebríčka, je poskytnúť inštitúciám, tvorcom politík a manažérom výskumu užitočný metrický nástroj na analýzu, hodnotenie a zlepšovanie ich aktivít, výstupov a výsledkov. Súčasné vydanie rebríčka meralo ukazovatele v období rokov 2016 – 2020.

Celkové poradie univerzít a vedeckých inštitúcií:

  1. Slovenská akadémia vied (SAV)
  2. Univerzita Komenského v Bratislave
  3. Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
  4. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
  5. Technická univerzita v Košiciach
  6. Žilinská univerzita v Žiline
  7. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
  8. Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach
  9. Slovenská technická univerzita v Bratislave
  10. Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
  11. Technická univerzita vo Zvolene
  12. Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
  13. Prešovská univerzita v Prešove
  14. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
  15. Ústav materiálového výskumu SAV
  16. Trnavská univerzita v Trnave
  17. Ústav experimentálnej fyziky SAV
  18. Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne
  19. Ekonomická univerzita v Bratislave
  20. Astronomický ústav SAV
  21. Fyzikálny ústav SAV
Domov
Zdieľať
Diskusia